fbpx
21.5 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 18/04/2024

  Τα περίφημα Ελληνικά καπνά αντικαθιστούν καλλιέργειες ήλιων στην Κεντρική Μακεδονία

  Η διαδεδομένη καλλιέργεια ηλιοτρόπιων που εμφανίζεται στην Κεντρική Μακεδονία αντικατέστησε τα καπνά σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το διμηνιαίο καπνοβιομηχανικό περιοδικό «Tobacco Asia», αφού οι καλλιέργειες ήλιων υπάρχουν στην θέση εκείνων των καπνών που φύτρωναν στα ίδια χωράφια παλαιότερα. Τα ηλιοτρόπια που καλλιεργούνται από πιο πρόσφατα χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή του ηλιέλαιου, κάτι καινούργιο και ασυνήθιστο για την χώρα μας που παράγει καλής ποιότητας ελαιόλαδο και καλής ποιότητας καπνά αλλά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα, όλα εκ των οποίων εξάγονται και αναγνωρίζονται στις αγορές του εξωτερικού ως εφάμιλλα με τα αντίστοιχα ξένα προϊόντα.

  Σύμφωνα με την δίμηνη έκδοση του περιοδικού Tobacco Asia στην οποία μάλιστα αρνήθηκαν να σχολιάσουν επώνυμα σύνδεσμοι και σωματεία Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών με εξαίρεση μία εταιρεία που διατήρησε την ανωνυμία της, «Η Ελλάδα καλλιεργεί κυρίως ανατολίτικο καπνό, με τις ποικιλίες Basma να είναι ίσως οι πιο γνωστές. Σχεδόν όλος αυτός ο τύπος καπνού καλλιεργείται στη δυτική περιοχή της Θράκης, μια επαρχία που συνορεύει άμεσα με την Τουρκία. Η χώρα παράγει επίσης πολύ μικρές ποσότητες καπνού Virginia και burley στην Κεντρική Μακεδονία. Αν και η Tobacco Asia δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συνέντευξη με μια ελληνική οργάνωση αγροτών, μπορέσαμε τουλάχιστον να μιλήσουμε με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους καπνού της χώρας. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση και στην Ελλάδα γίνεται δύσκολη, αντανακλώντας όσα είχαμε ήδη μάθει από την Ιταλία και την Πολωνία. Η πηγή ισχυρίστηκε ότι όλο και περισσότεροι καπνοκαλλιεργητές παραιτούνται υπό το πρίσμα του αυξανόμενου κόστους και της μη στήριξης από την κυβέρνηση και την ΕΕ, μεταβαίνοντας σε ευκολότερες καλλιέργειες. «Το κόστος παραγωγής γίνεται υπερβολικό, έτσι οι αγρότες μεταναστεύουν στην καλλιέργεια λιγότερο δαπανηρών καλλιεργειών όπως τα ηλιοτρόπια, τα οποία δεν απαιτούν ενεργοβόρα σκλήρυνση», δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ως αποτέλεσμα, δυσκολευόμαστε να αποκτήσουμε αποθέματα σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, είμαστε όλοι υπό εξάντληση και δεν θα υπάρχει τίποτα διαθέσιμο μέχρι να φτάσει η νέα σοδειά τον Σεπτέμβριο».»

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα