Άμεσα και αυθημερόν συγκλήθηκε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την εφαρμογή και τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Η απόφαση ελήφθη μετά την επερώτηση του Βουλευτή Λαρίσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΔΗΜ.ΑΡ Κώστα Μπαργιώτα προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό καθώς και την σχετική πρόταση, κατά τα οποία ο ίδιος επέκρινε για κάπνισμα μέσα στην Βουλή τον Υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, κάνοντας έντονη και επιθετική αναφορά στην μη-εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και ζητώντας εν συντομία την ψήφιση ενός νέου νόμου για το κάπνισμα ο οποίος θα τηρείται, δίνοντας με αυτό προτεραιότητα στο τελευταίο μέρος του που αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο κ. είπε, «Καπνίζουν οι πάντες όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αυτό συμπεριλαμβάνει τη Βουλή, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται παιδιά. Το 18% των θανάτων πάνω από τα τριάντα πέντε, σύμφωνα με κάποιους, οφείλονται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα οι θάνατοι υπολογίζονται ότι είναι περίπου είκοσι χιλιάδες τον χρόνο. Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

«Η οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2011. Ήταν τόσο το 2011 και μπορεί τώρα να έχει πέσει, γιατί, όπως είπατε, έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα. Είναι σημαντικό ζήτημα και δημοσιονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το νόμο, δηλαδή από πρόστιμα στα καταστήα γενικής χρήσης κλπ. το 2015 ήταν μηδέν και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 είναι, επίσης, μηδέν. 

«Χρειάζεται διαφώτιση ότι το κάπνισμα δεν είναι δικαίωμα στους κλειστούς χώρους. Είναι ανοησία και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μια εικόνα παραβατικότητας, με τον τρόπο που το κάνουμε πολλοί από εμάς. Πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί ο νόμος. Και για να εφαρμοστεί το τελευταίο του κομμάτι που είναι το ελεγκτικό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όσα Υπουργεία χρειάζεται».

Ο κ. διευκρίνισε ότι το Υπουργείο του δεν προσανατολίζεται προς την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου αλλά σε παρεμβάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών που επιβλέπουν την τήρησή του και απάντησε στον κ. Μπαργιώτα: «Έχετε δίκιο, επίσης, να λέτε ότι η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί και ότι στην πραγματικότητα όντως, ο ν. 3868/2010, ο οποίος ενσωμάτωσε προηγούμενους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε δημόσιους χώρους και λοιπά, δεν εφαρμόζεται».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.