26.2 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 05/06/2023

  Κυβερνητικός πανικός στην Αυστραλία όπου απαγορεύονται, με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα!

  Το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δήλωσε ότι «Έχουμε ηθική ευθύνη να μην υπακούμε σε άδικους νόμους». Αυτό ισχύει πάντα για την παρούσα κατάσταση στην Αυστραλία, όπου η αντικαπνιστική ΚΑΙ αντι-ατμιστική εκστρατεία που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρώτης, για τα πρότυπα που έθεσε αυτή η χώρα, εκφράζεται στο πιο απαγορευτικό και αυταρχικό επίπεδο, σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στον υπόλοιπο κόσμο, και όπου το άτμισμα απαγορεύεται χωρίς ιατρική συνταγή, έχοντας επιτύχει την περιγραφή του «ψυχαγωγικού» ατμίσματος, αλλά όπου οι έφηβοι και οι νέοι συνεχώς καταπατούν το νόμο με τους λιανοπωλητές που πωλούν και τους νέους που χρησιμοποιούν ατμοποιητές παρά την απαγόρευσή τους.

  Καθώς η τρέχουσα κατάσταση σταδιακά ξεφεύγει από τον έλεγχο σε μια εποχή έντονης απαγόρευσης του καπνίσματος, οι Αυστραλιανές αρχές προσπαθούν να απαγορεύσουν τα αναλώσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης και τη χρήση και πώλησή τους, παρόλο που όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ήδη απαγορευτεί χωρίς ιατρική συνταγή με τη χρήση και την εισαγωγή τους στην Αυστραλία.

  Μόνο οι ενήλικες άνω των 18 ετών στην Αυστραλία μπορούν να λάβουν συνταγή για να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή ατμίσματος, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άνω των 18 ετών δεν έχουν γενικά το δικαίωμα να τις αγοράσουν ή να τις χρησιμοποιήσουν παρά την ώριμη ηλικία τους. Παρ ‘όλα αυτά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται από το εμπόριο «απευθυνόμενα» σε ανήλικα παιδιά και εφήβους για να ικανοποιήσουν τη νεανική ιδιαιτερότητα και γούστο τους.

  Ωστόσο, οι παράνομες πωλήσεις κάτω από τον πάγκο και η παράνομη χρήση συσκευών ατμίσματος και τώρα και αναλώσιμων ατμισμάτων έχουν γίνει πρόσφατο σκάνδαλο στην Αυστραλία, καθώς η παρούσα κατάσταση σταδιακά ξεφεύγει από τον έλεγχο για την κυβέρνηση και τις αρχές. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απαγορεύσουν τα ατμίσματα μιας χρήσης και να επιβάλουν απλή συσκευασία στα υπόλοιπα ατμίσματα που αγοράζονται και πωλούνται παράνομα κάτω από τη μύτη τους και στον πάγκο τη στιγμή που όλες οι συσκευές ατμίσματος έχουν ήδη απαγορευτεί από εμπορικά αγαθά και το εμπόριό τους πραγματοποιείται παράνομα.

  Εν τω μεταξύ, αυτό το σκάνδαλο ατμίσματος που λαμβάνει χώρα επί του παρόντος στην Αυστραλία, το ισοδύναμο του οποίου έχει ονομαστεί ως επανάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετατρέπεται σε επανάσταση τόσο για την Αυστραλία, όσο το 25% των νέων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν δοκιμάσει ή εξακολουθούν να ατμίζουν. Με αυτόν τον βαθμό δημοτικότητας, η Αυστραλιανή κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει 60 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων για να καταπολεμήσει όχι προς ανήλικες αλλά συνολικά παράνομες πωλήσεις ατμίσματος και χρήση που απευθύνονται ιδιαίτερα σε νέους σε εκστρατείες και να διευκολύνει αντ ‘αυτού την απόκτηση συνταγής για κάθε άτομο.

  Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει, κατηγόρησε την καπνοβιομηχανία ότι θέλει να εθίσει μια νέα γενιά στη χρήση νικοτίνης και υπέδειξε σε 50 παιδιά κάτω των 4 ετών ότι την καταναλώνουν από ατμοποιητές. Σχεδιάζει επίσης να επιβάλει απλή συσκευασία στις απαγορευμένες συσκευές ατμίσματος που πωλούνται ήδη παράνομα σε όλη τη χώρα. Έτσι ώστε οι ατμοποιητές να φαίνονται κιτς σύμφωνα με την κρατική αντίληψη του γούστου και ίδιοι μεταξύ τους όταν έχουν ήδη απαγορευτεί από την αγορά. Παραδόξως, καμία από τις προτάσεις του υπουργού Υγείας δεν ήταν εκτός συζήτησης!

  Σε ένα μήνυμα με άποψη και φανατισμό, ο Mark Butler από το Αυστραλιανό αντικαπνιστικό καθεστώς, που υπηρετεί ως υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Albanese, δήλωσε, επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια του, ότι «το άτμισμα πωλήθηκε σε κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο ως θεραπευτικό προϊόν για να βοηθήσει τους μακροχρόνιους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Δεν πωλήθηκε ως προϊόν αναψυχής – ειδικά όχι για τα παιδιά μας. Αλλά αυτό έχει γίνει: το μεγαλύτερο παραθυράκι στην ιστορία της Αυστραλίας.».

  Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αυστραλιανών κυβερνητικών υπηρεσιών Bill Shorten δήλωσε ότι «Δεν θέλουμε η καπνοβιομηχανία να επανεφεύρει τον εαυτό της με το πρόσχημα του γλειφιτζουριού που γαντζώνει παιδιά ηλικίας 12, 13 και 14 ετών. Νομίζω ότι είναι αρκετά ύπουλος ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται επί του παρόντος, προωθούνται ως γλειφιτζούρια, προωθούνται ως διασκεδαστικά πράγματα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να έρθουν σαν παιχνίδια, πρέπει να το σταματήσουμε γιατί έτσι γαντζώνουν τους εφήβους».

  Αλλά η Αυστραλιανή εκδοχή του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος λειτουργεί όπως συνηθίζεται να συμβαίνει για την αντικαπνιστική εκστρατεία εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών. Η αξιωματική αντιπολίτευση από το Εθνικό Κόμμα πρότεινε την νομιμοποίηση και τον νομοθετικό περιορισμό με ρύθμιση του ατμίσματος, αλλά η κυβέρνηση Albanese απέρριψε αυτές τις προτάσεις που προέρχονταν από το κόμμα που ήταν προηγουμένως στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας λογικά ότι «θα έκανε μόνο το άτμισμα πιο προσιτό».

  Ο διευθυντής της οργάνωσης υπέρ της νομιμοποίησης των ατμοποιητών στην Αυστραλία, Legalise Vaping Australia, Brian Marlow, δήλωσε στο Sky News Australia ότι «θέλουμε να νομιμοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα και να τα ρυθμίσουμε, με παρόμοιο τρόπο που ρυθμίζονται τα τσιγάρα. Δεν βλέπουμε πλέον επιδημία τσιγάρων μεταξύ των νέων Αυστραλών, επειδή έχουμε ισχυρά μέτρα ελέγχου. Δεν θέλουμε να δούμε το άτμισμα να εξομαλύνεται». Πρότεινε ότι εάν το άτμισμα επρόκειτο να νομιμοποιηθεί στη χώρα, η ακατάλληλη συμπύκνωση και τα ελκυστικά προϊόντα για τους ανήλικους θα αφαιρεθούν από τα ράφια και έφερε το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όπου το άτμισμα χρησιμοποιείται για να διακοπεί και να αντικαταστήσει το κάπνισμα.

  Πως και πότε απαγορεύτηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία; Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαγορεύονται στην Αυστραλία λόγω της κατηγοριοποίησης της νικοτίνης εκτός αυτής που ήδη βρίσκεται μέσα στα καπνά ως δηλητήριο ή της φαρμακευτικής νικοτίνης. Η συμμαχική κυβέρνηση Εθνικού Κόμματος και Φιλελεύθερων τον Οκτώβριο του 2019 επέμεινε στην ένταξη της νικοτίνης δια του νόμου στην προγραμματική κατηγορία υπ’ αριθμόν τέσσερα ως δηλητήριο, βλέποντας να εκτυλίσσεται η λεγόμενη επιδημία των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται από γενικό φαινόμενο για μετά το 2015, η οποία γνώρισε την μεγαλύτερη της ακμή κατά το 2017, και προειδοποιεί ότι αποτελούν πύλη εισόδου αντί για εξόδου από το κάπνισμα ενώ δηλώνει για την νικοτίνη ότι βλάπτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νέων.

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield Adult Learning Centre, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα