Λιγότερο καπνίζουν οι Αμερικανοί ολοένα και οι Γάλλοι

Ένα εκατομμύριο καθημερινοί καπνιστές διέκοψαν στην Γαλλία το κάπνισμα από την περσινή χρονιά του 2017 κάνοντας πολλούς παρατηρητές και άλλους θεατές να αμφισβητούν την φήμη την οποία διαθέτει η χώρα και με την οποία την συσχετίζουν ως καπνοδόχο στην Ευρώπη.

Από το 29,4% όλων των Γάλλων οι οποίοι κάπνιζαν κατά το 2017 και οι οποίοι τότε αριθμούσαν περίπου 13,2 εκατομμύρια άτομα τώρα το 26,9% των Γάλλων αντιστοιχώντας στα 12,2 εκατομμύρια άτομα έχουν παραμείνει πιστοί στην συνήθειά τους μέχρι σήμερα προσεγγίζοντας έτσι το ποσοστό του 27% το οποίο αντιστοιχεί στων σημερινών Ελλήνων καπνιστών σύμφωνα και με τα στοιχεία της Public Health France τα οποία δημοσίευσε το υπουργείο υγείας της Γαλλίας.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά σημειώνοντας και κάποιο σχετικό ρήγμα» δήλωσε ικανοποιημένη η Γαλλίδα υπουργός υγείας Αγκνές Μπιζέν προσθέτοντας ότι «Με τις φορολογικές αυξήσεις μπορούμε να ελπίζουμε και για την βιωσιμότητά τους». Η Γαλλίδα υπουργός υγείας συνέχισε λέγοντας «Περαιτέρω από την εγχώρια φορολόγηση η οποία απέδωσε την καρποφορία της εργαζόμαστε και στο πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού φόρου».

Μεταξύ των ευπαθών ομάδων των ατόμων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών τάξεων της ίδιας χώρας το ποσοστό των καπνιστών είχε προηγουμένως μειωθεί στο 34% το 2017 από το 38,8% κατά το 2016 ενώ μόνο μεταξύ των ανέργων είχε μειωθεί στο 43,5% κατά το 2017 από το 49,7% και πάλι κατά το 2016.

«Σας υπενθυμίζω ότι στην Γαλλία το κάπνισμα θανατώνει καθημερινά 200 άτομα ενώ γνωρίζουμε ότι ο ένας στους δύο καπνιστές θα πεθάνει με την αφορμή της συνήθειάς του. Το κάπνισμα αποτελεί την τροχοπέδη για την ανισότητα ως με δριμύτητα βασιζόμενο επάνω στους πιο ευπαθείς» δήλωσε η Αγκνές Μπιζέν.

Τον Φεβρουάριο του 2017 υπερψηφίστηκε η νομοθεσία η οποία επιβάλλει την απλή τυποποίηση στις συσκευασίες των τσιγάρων στην Γαλλία χωρίς τα εμπορικά τους σήματα ακολουθώντας και άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία ενώ τον Ιούλιο του 2017 η λιανική τιμή της πώλησής τους αυξήθηκε απότομα φτάνοντας ως προοπτική το όριο των 10 € για μετά από την έλευση του 2020 παρόμοια με την τιμή την οποία τώρα κοστίζουν στην Αγγλία, την Ιρλανδία και ενός της Νέας Υόρκης. Παράλληλα η Γαλλία εφαρμόζει πολιτική απαγόρευσης των αρωματικών τσιγάρων καθώς και των πρόσθετων συστατικών στα καπνά τους.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου υγείας François Bourdillon δήλωσε ότι «Η ιστορική πτώση αποδεικνύει στον καθένα ότι καθίσταται δυνατή η καταπολέμηση του καπνίσματος μέσω ολοκληρωμένων και συνεκτικών μέτρων» ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe δήλωσε κατά το 2017 αναφερόμενος στους 80.000 θανάτους που σημειώνονται έχοντας ως αιτία το κάπνισμα κάθε χρόνο στην χώρα του ότι «η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή».

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο έως ότου είχε ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα και η προγραμματισμένη ανατίμηση των καπνικών προϊόντων τα οποία τώρα κοστίζουν περίπου 7,90 € το πακέτο κατά το ένα ολόκληρο Ευρώ στην Γαλλία ακολούθησε σαν αποτέλεσμα η πτώση των πωλήσεών τους κατά το 20% σαν φθίνουσα από το 9,1%.

Το ποσοστό ατόμων που καπνίζουν και στις Η.Π.Α. έχει μειωθεί στο 13,9% το 2017 από το 15,5% το 2016 ενώ κυμαίνεται επίσης στο 9% των νέων και μαθητών που φοιτούν στο σχολείο αντιστοιχώντας σε 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που καπνίζουν σύμφωνα με δειγματοληψία 27.000 Αμερικανών από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC ενώ με βάση την ίδια δημοσκόπηση η οποία απέδωσε τα χαμηλότερα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το ποσοστό των ατόμων τα οποία μεταχειρίζονταν ηλεκτρονική συσκευή ως υποκατάστατο βρισκόταν το 2016 στο 3% των ενηλίκων και στο 13% των νέων μαθητών στο σχολείο.

«Όλα δείχνουν προς την σωστή κατεύθυνση συνυπολογίζοντας τις φθίνουσες πωλήσεις των τσιγάρων και τους άλλους παράγοντες. Τα καινούργια στοιχεία που ανακοινώθηκαν την δείχνουν ότι ακόμα υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές στις Η.Π.Α.» δήλωσε ο K Michael Cummings από το σχετικό με το κάπνισμα ερευνητικό πρόγραμμα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας αφού τα φετινά και τα χαμηλότερα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος τους στην πρόσφατη διάδοση και στις Η.Π.Α. των ηλεκτρονικών συσκευών και των υποκατάστατων ειδικά στους νέους και στον επαναπροσδιορισμό και την εξακολούθηση ως αποτέλεσμα της έντονης κρατικής και δικαστικής δυσφήμισης της καπνοβιομηχανίας.

Η Γαλλίδα υπουργός υγείας Αγκνές Μπιζέν

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.