Μήνυση της Γαλλίας στην καπνοβιομηχανία για τα διάτρητα φίλτρα τσιγάρων

82

Μήνυση για την στέρηση της ζωής πολλών ανθρώπων και για την παραποίηση των αποτελεσμάτων των δοκιμαστικών πειραμάτων εναντίον των τεσσάρων μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου κατέθεσε το Γαλλικό Αντικαπνιστικό Συμβούλιο (CNCT) έχοντας ως επίκεντρο τα διάτρητα φίλτρα πολλών τσιγάρων τα οποία όποτε υπάρχουν σε αυτά υπάρχουν και οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οδηγούν σε επαυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αδενικού καρκινώματος, της πιο διαδεδομένης μορφής καρκίνου του πνεύμονα η οποία δεν ευνοείται στατιστικά εφάμιλλα και χωρίς την ύπαρξή τους σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ιατρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθετα με τα παραπάνω οι καπνοβιομηχανίες κατηγορούνται και για την παραποίηση  των δοκιμαστικών πειραμάτων έχοντας την ίδια αιτία τα οποία διενεργούνται για την διαπίστωση των επιπέδων της πίσσας και της νικοτίνης στο κάθε τσιγάρο λέγοντας από την πλευρά των εναγομένων ότι καταγράφονται από μηχανές αυτά με χαμηλότερο ή και υποπολλαπλάσιο επίπεδο κατά 2 με 10 φορές του πραγματικού τους ισοδύναμου.

Τα διάτρητα φίλτρα έκαναν την εμφάνισή τους στον σχεδιασμό των τσιγάρων κατά την δεκαετία του 1950 ώστε να τους προσδώσουν πιο ανάλαφρο και σχετικότερα υγιεινό χαρακτήρα. Το CNCT επικαλείται ωστόσο δικαστική υπόθεση της Philip Morris και των δύο άλλων καπνοβιομηχανιών εναντίον της British American Tobacco (BAT) το 1982 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν από αυτήν τα Barclay σαν έχοντας λιγότερη πίσσα κατά 99% σε σχέση και με τα συνήθη τσιγάρα κατά την οποία όμως αναγορεύονταν η εναπόθεση του δακτύλου του χεριού επάνω στο φίλτρο με αποτέλεσμα το ίδιο να μην ισχύσει λέγοντας έτσι πως οι καπνοβιομηχανίες έχουν υπόψιν τα ανάλογα προβλήματα στον σχεδιασμό των τσιγάρων από πριν από πολλά χρόνια.

Οι πολυεθνικές που επιδέχονται την μήνυση από τις 18 Ιανουαρίου 2018 είναι οι Γαλλικές υποδιαιρέσεις των Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) και Imperial Brands (πρώην Imperial Tobacco) καθώς το 97% των τσιγάρων τα οποία πωλούνται στην Γαλλία τα οποία κοστίζουν 10 € ενώ βρίσκονται σε απλές συσκευασίες έχουν και διάτρητα φίλτρα σύμφωνα με το CNCT.

Προηγούμενο άρθροΟλλανδικό εφετείο επικύρωσε τις πιέσεις ομάδων να κλείσουν τα εσωτερικά παραρτήματα καπνιστών
Επόμενο άρθροΗ ιστορία του κινηματογράφου από την γένεσή του, μέσα από τα γραμματόσημα!
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.