11.1 C
Nea Chalkidona
Τετάρτη, 22/03/2023

  Ο λαϊκισμός (του Τσίπρα) που δεν υπολογίζει απολύτως τίποτα

  Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε το 2021, μια ακόμα δύσκολη χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας εξελίχθηκαν ταυτόχρονα και παράλληλα τρεις κρίσεις. Αυτή της πανδημίας, η ενεργειακή με ότι αυτό δρομολόγησε σε αυξήσεις και ασφαλώς η σταθερή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ίσως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ να συνέβαλαν στο να μην γίνει αντιληπτή – όσο έπρεπε τουλάχιστον  – η επίθεση του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων με αιχμή την απέναντι στην οποία αναιτιολόγητα,  με επίκληση ψευδών και ωμών συκοφαντιών έδειξε πρωτοφανή εχθρότητα έως σημείου εξοντωτικής μανίας.

  Οι εγκέφαλοι της επίθεσης γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αιτία αυτής της απαράδεκτης στοχοποίησης από τον Μάιο και μετά,  με ανυπολόγιστες επιχειρηματικές, οικονομικές , ανθρώπινες συνέπειες και την δημιουργία απαράδεκτου κλίματος κατά την υλοποίηση ερευνών , επιστημονικής δηλαδή εργασίας. Ωστόσο, « ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» για όσους με εντυπωσιακή ευκολία απαξιώνουν το οτιδήποτε.

  Το Κόμμα που επιτίθετο χωρίς σταματημό στις έρευνες κατά την διάρκεια της διετίας 2017-2019 , για να εμφανίσει τις εταιρείες ότι κάνουν στημένες δημοσκοπήσεις, ενώ «το παιχνίδι παίζεται » και ο Πρόεδρός του αναγκάστηκε σε συγγνώμη όταν άνοιξε η κάλπη, ξαναθυμήθηκε το χόμπι του και άρχισε πάλι τις ανοίκειες επιθέσεις. Το Κόμμα που όλα δείχνουν ότι έφτιαξε τρεις εταιρείες ( common view, vox pop, Europe bridging) λίγους μήνες πριν τις εκλογές για να κλείσουν εντελώς τυχαία λίγους μήνες μετά , μόνο και μόνο  για να στηρίξει τον μύθο ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν από 1% έως 2,5% εμφανίστηκε να κατηγορεί μια εταιρεία μέλος του ΣΕΔΕΑ , του ΕΣΡ, της ESOMAR και της WAPOR που τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προβλέψεις της το 2019. Το κόμμα που φιλοξενούσε στο κομματικό έντυπο του έρευνες εταιρείας ( της Europe Bridging)  που ήταν παράνομο να υλοποιεί και να δημοσιοποιεί έρευνες αφού δεν ήταν καν μέλος του ΕΣΡ , εμφανίστηκε δήθεν υπερασπιστής της διαφάνειας και των κανόνων δεοντολογίας. Το κόμμα αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ασφαλώς ότι και αν είπαν, ότι και αν ισχυρίστηκαν , ότι και αν έγραφαν εφημερίδες και sites που στηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο όνομα της Αριστεράς θυμίζουν στιγμές του πιο άρρωστου αυριανισμού, όσο και αν ενοχοποίησαν την επιχειρηματικότητα , όσο και αν προσπάθησαν να δημιουργήσουν σκιές για έρευνες,  όλα κατέρρευσαν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που αυτοί ζήτησαν να συγκροτηθεί.

  Είναι πια εκτεθειμένοι απέναντι σ΄όλες τις δημοσκοπικές εταιρείες, απέναντι σε κάθε δημοκράτη που καταλαβαίνει τις στοχεύσεις αυτής της προσπάθειας. Ισχυρίζονταν ότι είναι « περίεργη» η έρευνα της OPINION POLL του Μάιου και γι αυτό δήθεν ψάχνουν. Ψέματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Μαΐου της OPINION POLL ήταν στο πλαίσιο όλων των αποτελεσμάτων ερευνών στο διάστημα Μαϊου- Ιουνίου. Ο κ. Α. Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή ανέφερε ότι η έρευνα Σεπτεμβρίου της OPINION POLL είχε «ποσοστά Τσαουσέσκου» για την Κυβέρνηση και ότι « είναι λογικό, αφού η άλλη εταιρεία που έχει ο ιδιοκτήτης της OPINION POLL πήρε κάποια δουλειά». Τα παίρναμε δηλαδή κατά τον αξιότιμο κ. Α. Τσίπρα για να δίνουμε « τσιμπημένα ποσοστά». Ντροπή! Ας διάβαζε τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, γιατί και πάλι όλες οι έρευνες όλων των εταιρειών κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έδειχναν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ο κ. Κατρούγκαλος αναρωτιούνται αν είχε γίνει η έρευνα και άλλοι αν υπήρχε ταυτότητα. Κι όμως και η έρευνα είχε γίνει και οι ελεγκτές του ΣΕΔΕΑ την έλεγξαν  όπως και έλεγξαν ασφαλώς και την ταυτότητα και τα βρήκαν όλα άμεμπτα. Και όχι μόνο αυτό. Από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η έρευνα, όλο το τεύχος της ήταν αναρτημένο στο site της εταιρείας , είχε κατατεθεί στο ΕΣΡ και στον ΣΕΔΕΑ. «Δεν αναφερόμαστε γενικά στις δημοσκοπήσεις , αλλά σε μία μιας εταιρείας» επαναλάμβανε συνέχεια ο κ. Γ.Ραγκούσης στην Εξεταστική. Τουλάχιστον λάθος. Γιατί αν ήταν «περίεργη» η έρευνα Μαΐου της OPINION POLL , τότε είναι «περίεργες» καμιά εικοσαριά έρευνες όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Σοφόν το σαφές. Ας τα λέμε όπως είναι.

  Όλα έχουν καταρρεύσει και γι αυτό καλό θα ήταν να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Α. Τσιπρας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλήματα πτώσης των ποσοστών του δεν φταίνε οι έρευνες. Αν φοβάται παραπέρα αποσυσπείρωση των δυνάμεών του, ας μην προσπαθεί να το αποτρέψει επικαλούμενος και πάλι τα ΜΜΕ και επομένως τους δημοσιογράφους , τις έρευνες κοινής γνώμης και τις δημοσκοπικές εταιρείες.

  Ένας φίλος μου είπε να μην ασχολούμαι άλλο με όλα αυτά γιατί δεν έχει νόημα. Στην Εξεταστική ξεσκεπάστηκαν όλα, μετά τις γιορτές θα συζητηθεί και θα αποφασίσει η Βουλή πάνω σε ένα πόρισμα εν τέλει και η OPINION POLL έγινε σαφές ότι είναι μια σοβαρή εταιρεία ερευνών – δημοσκοπήσεων που υλοποιεί έρευνες με επιστημοσύνη, γνώση χρόνων, ευθύνη απέναντι στην κοινή γνώμη και τήρηση όλων των κανόνων και αρχών που διέπουν την ορθή υλοποίηση μιας ερευνητικής εργασίας. «Μην δίνεις σημασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσκεπάστηκε, ακόμα και ο Η. Νικολακόπουλος ζήτησε συγγνώμη, τι άλλο θες;» μου σημείωσε χαρακτηριστικά. Έχει εν μέρει δίκιο. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο.

  Υπάρχει Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία στην Ελλάδα; Πως μπορεί να τα καταπατά και τα δύο ένα κόμμα αξιοποιώντας την δύναμή του και διαθέτοντας βουλευτές προστατευμένους από την βουλευτική ασυλία να λένε ότι συκοφαντικό θέλουν; Πως προστατεύεται καποιος/ οι που διεξάγουν έρευνες απέναντι στην ενοχοποίηση με το έτσι θέλω, απέναντι σε απίθανα ψέματα και fake news; Πως μπορεί να ευτελίζονται κοινοβουλευτικές διαδικασίες επειδή σε κάποιο κόμμα φάνηκε κατά την άποψή του και επειδή δεν το βόλευε  «περίεργη» μια δημοσκόπηση; Πως μπορεί να γράφονται τεράστιες συκοφαντίες εν ειδει μάλιστα κατηγορητηρίου χωρίς καμία σε κανένα στοιχείο , σε εισηγητικές προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή;

  Πρόκειται για θέματα Δημοκρατίας και προστασίας του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα που υπάρχει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ερευνών και των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα  που γεννήθηκαν από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν θεσμικές, νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πολύ περισσότερο που είμαστε χώρα που ξεχωρίζει από την επιθετικότητα ενός λαϊκισμού που δεν υπολογίζει απολύτως τίποτα.

  Ζαχαρίας Ζούπης
  Ζαχαρίας Ζούπης
  Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας - πολιτικός αναλυτής και ασχολείται στον χώρο των πολιτικών, κοινωνικών ερευνών, Διευθύνων Σύμβουλος της Opinion Poll. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για την πορεία της χώρας στην Μεταπολίτευση και την Κεντροαριστερά. Γεννημένος το 1961 είχε ενεργή κεντρική πολιτική δράση , ενώ δραστηριοποιείται ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας από το 1990 ,έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικών Επιχειρήσεων .

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα