Ο πρωταθλητισμός των Γάλλων στο κάπνισμα – περιγραφή ελευθέρας κατάστασης

61

Η Γαλλική αποτελεί μια κοινωνία που παραμένει ελεύθερη και ανέπαφη από την αντικαπνιστική εκστρατεία – παρόλη την δικτατορική υπαγόρευση από μια υπουργό υγείας του Εμμανουέλ Μακρόν της Αγκνές Μπιζίν, των ατυποποίητων υποχρεωτικά συσκευασιών ενιαίου πακέτου των προϊόντων καπνού και των τσιγάρων και την τεχνητή απότομη άνοδο των τιμών τους που την συνοδεύει που επέβαλε ώστε να ανατιμήθηκαν σε πλέον των δέκα Ευρώ, οι Γάλλοι όπως φαίνεται και από την παρακάτω συνέντευξη εξακολουθούν να καπνίζουν ανεπηρέαστοι από την αντικαπνιστική εκστρατεία ως νόρμα και όσο μπορούν και τους επιτρέπεται πιο ελεύθερα σε ποσοστό 30% όσο και ήταν για πάνω από 20 χρόνια μέσα από την δεκαετία του 1990.

Γεια σας και καλώς ήρθατε. Είμαι η Joanna Junak, αυτό είναι το GFN News για το GFN.TV.

Η Γαλλική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, τα οποία είναι δημοφιλή κυρίως μεταξύ των εφήβων. Ο François Brown, ο υπουργός Υγείας, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων – των παμπ – επειδή φέρνουν ένα νεαρό μέρος του πληθυσμού μας στο κάπνισμα. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Γαλλικής κυβέρνησης;

Μαζί μας σήμερα για να συζητήσουμε την κατάσταση του ατμίσματος και του καπνίσματος στη Γαλλία είναι ο Claude Bamberger, Πρόεδρος της Γαλλικής Ανεξάρτητης Ένωσης Χρηστών Ηλεκτρονικών Τσιγάρων. Γεια σου Claude, χαίρομαι που σε βλέπω στο πρόγραμμα. Θα μπορούσατε να συνοψίσετε εν συντομία τους κανόνες για το κάπνισμα και το άτμισμα στη Γαλλία;

Ναι, και είναι κάτι σημαντικό επειδή διαφέρει, όχι τόσο πολύ, αλλά διαφέρει από ορισμένες χώρες επειδή συνδέεται με άλλους κανονισμούς στη Γαλλία. Έτσι, ξεκινώντας από το κάπνισμα, την πώληση τσιγάρων ή οποιουδήποτε καπνού σε οποιαδήποτε μορφή σε ανθρώπους, σε ανηλίκους παγκοσμίως, και η πλειοψηφία στη Γαλλία είναι 18, οπότε τα τσιγάρα, το αλκοόλ, η πορνογραφία, όλα αυτά ρυθμίζονται, δεν πρέπει να πωλούνται, έτσι υπάρχουν νόμοι, και για τον καπνό και το αλκοόλ πήγε μαζί. Υπήρχε μια πρώτη έκδοση και στη συνέχεια η πραγματική έκδοση είναι αρκετά τυπική.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν απαγορεύεται στους ανηλίκους να καπνίζουν, απαγορεύεται να τους πωλούν τσιγάρα. Έχουμε απλή συσκευασία, δεν κάναμε τίποτα, αλλά την έχουμε. Δεν έχουμε διαφημίσεις, είναι εδώ και πολύ καιρό, οπότε δεν έχετε διαφημίσεις για τον καπνό σε καμία μορφή στις εφημερίδες, στα μέσα ενημέρωσης, στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων. Ένα άλλο πράγμα, είναι αρκετά συγκεκριμένο για τη Γαλλία, ο καπνός πωλείται, έχει πωληθεί, όσο ήμουν εκεί, πωλείται από εξουσιοδοτημένα καταστήματα, από ιδιωτικούς τελωνειακούς υπαλλήλους, οπότε οι άνθρωποι που πωλούν καπνό έχουν σύμβαση με τα τελωνεία, είναι υπάλληλοι των τελωνείων, αλλά είναι ιδιώτες, οπότε βασικά είναι μια ομάδα. Πηγαίνετε σε αυτά τα καταστήματα για να αγοράσετε καπνό, βασικά πωλούν και άλλα πράγματα, συχνά πωλούν περιοδικά, εφημερίδες, μερικά από αυτά είναι επίσης μπαρ, στα εστιατόρια μπαρ επίσης, είναι πολύ συγκεκριμένο. Και πωλούν πολύ σε ανηλίκους, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ήταν ότι το 70% από αυτά πωλήθηκαν σε ανηλίκους έως και 12 ετών. Όσον αφορά τους καπνιστές, απαγορεύεται να καπνίζουν σε συλλογικούς εσωτερικούς χώρους, είναι έτσι νομίζω εδώ και 20-40 χρόνια, οπότε στο γραφείο, σε οποιεσδήποτε εταιρείες, σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύεται, και σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους, υπάρχουν πλέον κάποιοι ανοιχτοί χώροι στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως σχολεία, πάρκα, μερικά αθλητικά στάδια, και αυτό αυξάνεται.

Έχουμε εκστρατείες κατά του καπνίσματος εδώ και δεκαετίες, και τώρα, ας δούμε, έχουν περάσει 10-15 χρόνια τώρα, έχουμε εκστρατείες για τη διακοπή του καπνίσματος, μετατοπίζουν το μήνυμα, το οποίο είναι καλό. Έχουμε μια απότομη αύξηση φόρου την τελευταία δεκαετία, από περίπου 7 ευρώ το πακέτο τσιγάρα όταν έκοψα, θυμάμαι ότι ήταν περίπου 7, ήταν ήδη από 5 τα 5 χρόνια πριν, αλλά τώρα ένα πακέτο τσιγάρα είναι μεταξύ 10 και 11 ευρώ. Έτσι, βασικά, είμαστε σε αυτό το θέμα των τιμών, για τον καπνό οδηγούμε στην τιμή, η σημερινή Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, βασικά είναι τα πιο ακριβά τσιγάρα στην Ευρώπη, καθόλου το χαμηλότερο ποσοστό καπνίσματος.

Το άτμισμα είναι αρκετά διαφορετικό, απαγορεύεται επίσης η πώληση σε ανηλίκους, αλλά μπορεί να πωληθεί από οποιονδήποτε, σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα φυσικά, αυτά τα καταστήματα που πωλούν καπνό πωλούν επίσης συχνά προϊόντα ατμίσματος τώρα, δεν το έκαναν στην αρχή, τώρα οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν, αλλά μπορείτε επίσης να πουλήσετε προϊόντα ατμίσματος σε ένα σούπερ-μάρκετ αν θέλετε. Δεν παρατηρείται συχνά, αλλά σε μικρότερα σούπερ-μάρκετ μερικές φορές, σε σούπερ-μάρκετ με άλλα προϊόντα, προσπαθούν να το κάνουν μερικές φορές. Το άτμισμα απαγορεύεται εκτός από καταστήματα, φυσικά ή διαδικτυακά, απαγορεύεται σε αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, οτιδήποτε κινείται, όπου υπάρχουν άνθρωποι και σε συλλογικά γραφεία, όπως αν εργάζεστε σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείτε να ατμίσετε νόμιμα, αλλά εάν εργάζεστε σε μεμονωμένο γραφείο, μπορείτε να ατμίσετε. Το ημερήσιο ποσοστό καπνίσματος στη Γαλλία μειώνεται συνεχώς.

Πόσοι Γάλλοι καπνίζουν και ατμίζουν;

Είμαστε οι πρωταθλητές, οδηγούμε την Ευρώπη στο κάπνισμα, βασικά, μπορούμε να πούμε το 2023, πιθανότατα είμαστε περίπου 15 εκατομμύρια, η κλίμακα, η Γαλλία είναι 55 εκατομμύρια ενήλικες, 67 εκατομμύρια κάτοικοι, οπότε έχουμε 15 εκατομμύρια καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων 13 εκατομμυρίων καθημερινών ενήλικων καπνιστών, που είναι περίπου 30%. Το λέω αυτό λόγω της ακρίβειας των στατιστικών, των τάσεων γύρω από αυτούς τους αριθμούς, που είναι 30% καπνιστές, 25% καθημερινοί καπνιστές. Οι καθημερινοί καπνιστές μειώνονται πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια, αυτή τη δεκαετία, ήταν πραγματικά σταθερό και το ποσοστό των καπνιστών είναι πραγματικά, πολύ σταθερό, ήταν 30% στη δεκαετία του ’90 και είναι 30% τώρα, αλλά όλο και λιγότεροι καθημερινοί καπνιστές, είναι πραγματικά πολύ νέο στη Γαλλία, οι καθημερινοί καπνιστές μειώνονται την τελευταία δεκαετία. Το άλλο πράγμα που μειώνεται είναι το ποσοστό καπνίσματος στα 17 χρόνια, δεν μετράμε τους ανηλίκους με τους ενήλικες, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ήταν 15% κάτω από το 25%, οπότε σε μια δεκαετία, μειώθηκε από 25% σε 15%, είναι τεράστιο και είναι μια συνεχής πτώση των ποσοστών καπνίσματος στους εφήβους.

Τώρα έχουμε περίπου 2.2 εκατομμύρια νέοι πρώην καπνιστές την τελευταία δεκαετία, οπότε βασικά, είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, μετρώντας τους καπνιστές, επειδή έρχονται άνθρωποι, άνθρωποι βγαίνουν έξω, περάσαμε χρόνια με ανθρώπους που σταματούσαν το κάπνισμα, αλλά επέστρεψαν, οπότε οι αριθμοί δεν άλλαξαν για σχεδόν 10, 20 χρόνια, πήγαιναν ελαφρώς κάτω, κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα, Αλλά οι αριθμοί, οι αριθμοί των καπνιστών δεν άλλαξαν, ακόμη και οι καθημερινοί καπνιστές δεν άλλαξαν πολύ.

Έχουμε πολλά προβλήματα γενεών, επειδή βασικά, οι άνδρες καπνίζουν όλο και λιγότερο και ήδη μετράμε την απότομη μείωση των καρκίνων του πνεύμονα στους άνδρες, αλλά ταυτόχρονα, οι γυναίκες, και ας πούμε οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών αυξάνονται στο κάπνισμα. Έτσι, βασικά, έχουμε όλο και περισσότερες γυναίκες που καπνίζουν, είναι σχεδόν ισότητα τώρα. Ταυτόχρονα, έχουμε, ας πούμε, κάποια στοιχεία διαφέρουν, αλλά έχουμε περίπου 3 εκατομμύρια τακτικούς ατμούς, είναι το δύσκολο πράγμα με το άτμισμα, προτιμώ να αφαιρέσω τους πειραματιστές, γιατί εξαρτάται πραγματικά από τις τάσεις, αλλά έχουμε 3 εκατομμύρια τακτικούς ατμούς και δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι κάθε χρόνο, είναι ένα κίνημα, περιλαμβάνει περίπου 1 εκατομμύριο αποκλειστικούς ατμούς, τακτικούς ή αποκλειστικούς ατμούς, συν 1 εκατομμύριο πρώην ατμιστές, πρώην ακόμα καπνιστές. Έτσι, βασικά, την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μια σάρωση, έχουμε ανθρώπους που αρχίζουν να ατμίζουν, μερικοί από αυτούς επιστρέφουν στο κάπνισμα, συμβαίνει φυσικά, αλλά μερικοί από αυτούς γίνονται αποκλειστικοί ατμοί, μερικοί αποκλειστικοί ατμοί γίνονται πρώην ατμοί, πρώην καπνιστές και συνεχίζουν να είναι πρώην καπνιστές, κάτι που είναι πραγματικά νέο πράγμα. Βασικά, έχετε 2 εκατομμύρια νέους πρώην καπνιστές, 2 εκατομμύρια πρώην ατμούς ή ατμούς, αλλά ποιος δεν καπνίζει; Είναι μια τεράστια αλλαγή. Λιγότερο από το 1% των εφήβων που ατμίζουν τακτικά δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα ατμίσματα μιας χρήσης είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία και ότι πρέπει να απαγορευτούν. Γιατί αυτές οι συσκευές είναι τόσο δημοφιλείς στους νέους;

Ας ξεκινήσουμε από τον νέο υπουργό Υγείας, γιατί αυτός πριν από αυτόν ήταν υποστηρικτής του ατμίσματος, που δεν επιτρέπεται στις ενέργειές του, αλλά στην πραγματική ζωή. Το θέμα είναι ότι λέει κάτι που λέγεται από κάποιους ανθρώπους, κάποιους ακτιβιστές. Προς το παρόν, βλέπετε εφήβους στο γυμνάσιο κυρίως, βλέπετε εφήβους να ατμίζουν και ατμίζουν εδώ και αρκετό καιρό στη Γαλλία, αλλά ανεβαίνει με ρουφηξιές. Κάπνιζαν το προηγούμενο έτος και δεν είναι οι κύριοι αγοραστές ρουφηξιών στη Γαλλία, δεν είναι σίγουρα σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι. Βασικά, όταν μετράτε πόσοι άνθρωποι αγοράζουν πόσα αντικείμενα, πιθανότατα δεν είναι ο πιο σημαντικός πληθυσμός. Βασικά, σίγουρα δεν είναι ο πιο σημαντικός πελάτης σε χρήματα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

Ο υπουργός Υγείας επικεντρώνεται στους νεαρούς καπνιστές που χρησιμοποιούν ρουφηξιές, χρησιμοποιώντας ατμίσματα. Οι νέοι γενικά προσπαθούν να πάρουν τις ρουφηξιές των φίλων τους ή τέτοια πράγματα, φυσικά, κυρίως προσπαθούν. Το θέμα είναι ότι εξακολουθούν να είναι 5% τακτικοί ατμιστές στην ηλικία των 17 ετών, στο τέλος του γυμνασίου, το οποίο δεν είναι καθόλου το 15% που καπνίζουν, το οποίο δεν είναι καθόλου το 25% που κάπνιζε μερικά χρόνια πριν. Βασικά, οι τακτικοί ατμιστές με ρουφηξιές ή χωρίς είναι κυρίως πρώην καπνιστές ή καπνιστές. Το ποσοστό, και ήταν εδώ και χρόνια, το ποσοστό των εφήβων, των τακτικών ατμιστών που δεν κάπνισαν ποτέ είναι 0%, και ποτέ δεν ήταν κάτι λιγότερο από 0% στη Γαλλία, δηλαδή λιγότερο από 1%.

Κρίση στο γαλλικό σύστημα υγείας, και ποια είναι η γνώμη σας για την πρόταση του Υπουργού;

Είναι ένα περίπλοκο πράγμα. Είναι ένα πραγματικά περίπλοκο πράγμα. Το θέμα είναι ότι αυτός ο υπουργός απλώς ακούει ανθρώπους που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι αμείλικτοι. Έχουμε την ίδια σκέψη για μια δεκαετία χωρίς καμία απόδειξη. Απλώς, ναι, το ρισκάρουμε αυτό, και κινδυνεύουμε οι άνθρωποι να καπνίζουν περισσότερο. Ναι, αλλά δεν καπνίζουν περισσότερο, καπνίζουν λιγότερο. Ναι, αλλά διακινδυνεύουμε αυτό το πράγμα και εκείνο το πράγμα, και τώρα αγωνίζονται για τον εθισμό στη νικοτίνη, που είναι ένα φρικτό πράγμα ζωής. Δεν θυμάμαι, ήταν φρικτό. Αυτό που είναι φρικτό είναι οι συνέπειες του καπνίσματος, όχι και η χρήση νικοτίνης. Έτσι, το ακούει γιατί δεν τον νοιάζει. Είναι λυπηρό να το λέτε αυτό για το υπουργείο υγείας σας, αλλά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το κάπνισμα. Το πιο φρικτό είναι ότι όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία, για την υγειονομική περίθαλψη γενικά βασίζεται στην πρόληψη. Ο ίδιος υπουργός δεν γνώριζε τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος κάθε χρόνο στη Γαλλία. Δεν ήξερε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο είναι η πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί στη Γαλλία. Δεν τον νοιάζει. Βασικά νοιάζεται για τα χρήματα, και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στην υγειονομική περίθαλψη. Και έχει πολλά, πολλά θέματα με τα χρήματα στην υγειονομική περίθαλψη στη Γαλλία.

Νομίζω ότι το δημόσιο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν μειωνόταν οικονομικά πριν από τον COVID με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που απλώς το έκαναν να παραμείνει ψηλά. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλά, πολλά ζητήματα στην υγειονομική περίθαλψη. Και τώρα έχουμε προβλήματα με ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που ζητούν περισσότερα χρήματα. Δεν αλλάζετε τις τιμές μας επειδή οι τιμές καθορίζονται από το κράτος. Δεν έχετε αλλάξει τις τιμές μας για περισσότερο από μια δεκαετία. Έτσι, βασικά, έχετε τον επαγγελματία δημόσιας υγείας και τον ιδιωτικό επαγγελματία υγείας σχεδόν στο χείλος του… Δεν κάνουν πραγματικές απεργίες. Συνεχίζουν να εργάζονται για τις απεργίες, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Επομένως, βασικά, πιστεύω ότι τα χρήματα είναι το κύριο ζήτημα. Και το κάπνισμα στη Γαλλία πληρώνει πολλά χρήματα στον προϋπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης. Επί του παρόντος, είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια.

Ευχαριστώ, Claude. Ανυπομονούμε να σας δούμε στη Βαρσοβία αυτόν τον Ιούνιο. Αυτά για σήμερα. Συντονιστείτε την επόμενη φορά εδώ στο GFN TV ή στο podcast GFN TV. Και μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο συνέδριο Global Forum on Nicotine που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου. Ευχαριστώ για την παρακολούθηση ή την ακρόαση. Τα λέμε την επόμενη φορά.

Προηγούμενο άρθρο30 Υποψήφιοι Σύμβουλοι από την “Κοινωνίας Βήμα”
Επόμενο άρθροΚοινωνική ανυπακοή καθώς Βρετανός παρουσιαστής κάπνισε στην τηλεόραση
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.