ψυχολογοςΓράφει η
Ψυχολόγος

Ζούμε ημέρες ανασφάλειας, αβεβαιότητας μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση, που περνάει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια. Πολλά σχέδια μας και πολλές καταστάσεις έχουν ανατραπεί, έχουν πάει πίσω, έχουν αφεθεί έχοντας να αντιμετωπίσουμε καθημερινά δυσκολίες στην επιβίωση μας. Κανένας δεν μπορεί πλέον να παραμυθιαστεί και να πείσει τον εαυτό του, ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα ανακάμψει από την μία στιγμή στην άλλη. Δεν μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για το «καλύτερο» προσωπικό μας βήμα καθημερινά. Δεν είναι λύση το να σηκώσουμε τα χέρια μας ψηλά και να παραιτηθούμε από τον αγώνα της ζωής. Ούτε να φουσκώνουμε και να ξεφουσκώνουμε κάθε ημέρα βλέποντας τα πράγματα μάταια και ανώφελα. Υπάρχει και η ενστικτώδης παρόρμηση για επιβίωση και καλό είναι να εστιαστούμε εκεί ο καθένας μας και όχι απαραίτητα να αναλωνόμαστε στο ποιος και γιατί έφταιξε για την σημερινή μας εξαθλίωση.

Πως μπορούμε να οπλιστούμε, για να αντιμετωπίσουμε την Ψυχική … Κρίση;

  • Να αποδεχθούμε την τωρινή κατάσταση ως έχει και να μην γυρνάμε σαν τα κοράκια πάνω από το παρελθόν. Το παρελθόν και τα λάθη, που έχουν γίνει εκεί, είναι πολύτιμος οδηγός για το πώς μπορούμε να πορευθούμε καλύτερα στο παρόν και το άμεσο μέλλον. Το να αρνούμαστε τα λάθη, το να μην θέλουμε πεισματικά να δεχθούμε ότι έχουμε οδηγηθεί όλοι σχεδόν σε οικονομικά, κοινωνικά αδιέξοδα και να τρώμε τα σωθικά μας επειδή υπήρχαν άνθρωποι, που καταχράστηκαν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες … αυτό δεν μας βοηθά να δώσουμε αμέριστη προσοχή στο πλάνο μας για την από εδώ και στο εξής πορεία μας.
  • Να καλωσορίσουμε τις αλλαγές, που μας συμβαίνουν. Η αλλαγή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον άνθρωπο. Έχουμε μάθει διαφορετικά, έχουμε τις προσωπικές μας συνήθειες και ό,τι πάει να μας μετατοπίσει από αυτό το σημείο, αρκετές φορές το αντιμετωπίζουμε απειλητικά. Γιατί; Σίγουρα, η ζωή μας παίρνει άλλη τροπή, αναγκαζόμαστε να μετατρέψουμε πολλά κομμάτια της. Γιατί όμως αυτές οι αλλαγές να μην είναι και για καλό μας; Γιατί να τις βλέπουμε με μισό μάτι, αντί να της υποδεχθούμε και ως αφορμή να βελτιώσουμε κάποια κακώς κείμενα του παρελθόντος;
  • Να αποφεύγουμε την εμμονική προσήλωση στα ΜΜΕ. Η ενημέρωση ήταν, είναι και θα είναι πάντα πολύ σημαντική. Αλίμονο και αν ζούμε μέσα στην άγνοια αφήνοντας να συμβαίνουν πράγματα δίπλα μας, που να μην τα αγγίζουμε. Θα σας συμβούλευα, όμως, να αποφεύγετε τις «αποκαρδιωτικές ενημερώσεις και εκπομπές». Αυτές που έχουν ως σκοπό να τραβήξουν τα βλέματα και όχι να ενημερώσουν. Αυτές που στοχεύουν στην παραπάνω τηλεθέαση, ακροαματικότητα και στην δημιουργία εντυπώσεων και εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Ό,τι σας εκνευρίζει και σας τεντώνει ψυχικά … απομακρύνετε το από τα αφτιά σας και τα μάτια σας !!!
  • Μην κάνετε καταστροφικά σενάρια. Το ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα φέρουμε αύριο την καταστροφή και το τέλος. Μην προχωράτε τις σκέψεις σας σαν σεναριογράφοι σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Να μένετε στο «εδώ και το τώρα»
  • Προσπαθήστε να κάνετε αναπροσαρμογές στις ανάγκες σας και στα θέλω σας. Για να είναι βιώσιμες οι επιθυμίες, θα πρέπει να σκεφτείτε «έξυπνα» για το καλό σας. Δώστε τέτοια μορφή σε αυτές, που να μπορούν να υλοποιηθούν στις σημερινές συνθήκες. Αλλιώς, αν τις αφήσετε αμετακίνητες και άκαμπτες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πιάσουν σκόνη και να μαραζώσουν.
  • Μην αφήνετε στην άκρη στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης, επικοινωνίας. Ό,τι σας κάνει καλό … κυνηγήστε το τώρα περισσότερο από ποτέ. Επιτεθείτε στην οικονομική κρίση κάνοντας περισσότερα καλά πράγματα για τον εαυτό σας. Υπάρχει ένα καλό μέσα σε όλο αυτό … έχουμε μπει όλοι στην διαδικασία να βρίσκουμε διεξόδους διασκέδασης και φροντίδας με λιγότερα λεφτά και λαμβάνοντας εξίσου την ίδια ευχαρίστηση. Γιατί να το παραμελήσουμε; Εάν μείνουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας … θα φέρουμε πιο κοντά την λύση στα προβλήματα μας;
  • Ελάτε κοντά στους ανθρώπους και κυρίως στα αγαπημένα σας άτομα. «Το ένα χέρι νίβει το άλλο … και τα δυο το πρόσωπο», λέει η σοφή ελληνική παροιμία. Καλύτερα 2 μυαλά από ένα, 4 χέρια και πόδια από 2, κ.ο.κ. Πέραν του ότι είναι πολύ βοηθητικό να αισθανόμαστε, ότι δεν περνάμε το ζορι μόνοι μας, ότι έχουμε ανθρώπους να μοιραστούμε το φορτίο … είναι απαραίτητη και η πρακτική βοήθεια και κυρίως η συναισθηματική.
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν Ειδικό, όταν αισθανθείτε αδιέξοδο στις προσπάθειες σας. Δεν είναι ντροπή, εφόσον έχετε κάνει τις απαιτούμενες προσπάθειες, για να στηρίξετε τον οργανισμό σου απέναντι σε αυτές τις αντιξοότητες και δεν έχουν αποβεί αποτελεσματικές, να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός Ψυχολόγου. Ο Ψυχολόγος δεν θα σας δώσει πρακτικές λύσεις σε όσα αντιμετωπίζετε, αλλά θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε βάζοντας μία καλύτερη τάξη στα συναισθήματα σας και στις κινήσεις σας. Θα σας καθρεφτίσει πιθανότατα μη λειτουργικούς τρόπους, που ήδη χρησιμοποιείτε και έχουν αποδειχθεί ανώφελοι και θα σας προτείνει καινούριους και πιο σύντομους δρόμους.

Πολλά πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Όταν χάνουμε τον έλεγχο και αυτός πηγαίνει σε άλλα χέρια … πρέπει τουλάχιστον να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της Ψυχής μας, της Σκέψης μας και της Συμπεριφοράς μας. Σίγουρα, οι εξωγενείς παράγοντες θα καθυστερήσουν να αλλάξουν και το πότε είναι άγνωστο … αυτό όμως που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ματιά και στάση απέναντι στην Ζωή, που ο καθένας μας διανύει. Δεν ονειροβατούμε με το να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και ταυτόχρονα να μαχόμαστε για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας στον βαθμό, που μπορούμε και μας επιτρέπεται. Θέλουμε να ζήσουμε, δεν θα παραιτηθούμε από αυτήν την ευλογημένη συνθήκη και θα αγωνιστούμε για αυτήν με όλο μας το είναι. Εκεί δεν θα χαριστούμε σε κανέναν!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.