Προσφυγή γονέων και θεολόγων στο ΣτΕ για τα θρησκευτικά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν γονείς μαθητών και θεολόγοι εναντίον των αλλαγών στην ονομασία και την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, το οποίο μετονόμασε «» προ του κυβερνητικού μετασχηματισμού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και την διαμαρτυρία της Εκκλησίας και πλείστων των ιερωμένων.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και ομάδα γονέων και θεολόγων αποτελούμενη από δέκα άτομα. Οι προσφεύγοντες επικαλούνται το Σύνταγμα, την Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρώμης και τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, επικρίνοντας τις αλλαγές Φίλη στο μάθημα των θρησκευτικών ως αντισυνταγματικές και ως επί των άνω αντιβαίνουσες.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές Φίλη αλλοιώνουν «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του» μαθήματος των θρησκευτικών και ακυρώνουν το δικαίωμα των περισσότερων γονέων να παρέχουν θρησκευτική εκπαίδευση στα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, ενώ στερούν το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών να διδάσκονται ακούσια την πίστη τους στο σχολείο, καθώς οι ως άνω αναφέρονται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες τον σκοπό της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών αποτελούν την ανάπτυξη, σε τουλάχιστον επαρκή βαθμό, της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών, σύμφωνα με τις αρχές του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος, και την υποχρεωτική διδασκαλία και παρακολούθηση του μαθήματος από τους μαθητές οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Προηγούμενο άρθροΗλικιωμένος έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο του «Αλεξάνδρα»
Επόμενο άρθροΔιαδικασία πλήρους αδιαφάνειας στην 7-η αντικαπνιστική σύμβαση πλαισίου του Π.Ο.Υ. στο Νέο Δελχί
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.