Προσφυγή γονέων και θεολόγων στο ΣτΕ για τα θρησκευτικά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν γονείς μαθητών και θεολόγοι εναντίον των αλλαγών στην ονομασία και την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, το οποίο μετονόμασε «θρησκειολογία» προ του κυβερνητικού μετασχηματισμού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και την διαμαρτυρία της Εκκλησίας και πλείστων των ιερωμένων.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και γονέων και θεολόγων αποτελούμενη από δέκα άτομα. Οι προσφεύγοντες επικαλούνται το Σύνταγμα, την Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρώμης και τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, επικρίνοντας τις αλλαγές Φίλη στο μάθημα των θρησκευτικών ως αντισυνταγματικές και ως επί των άνω αντιβαίνουσες.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές Φίλη αλλοιώνουν «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του» μαθήματος των θρησκευτικών και ακυρώνουν το δικαίωμα των περισσότερων γονέων να παρέχουν θρησκευτική εκπαίδευση στα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, ενώ στερούν το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών να διδάσκονται ακούσια την πίστη τους στο σχολείο, καθώς οι ως άνω αναφέρονται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες τον σκοπό της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών αποτελούν την ανάπτυξη, σε τουλάχιστον επαρκή βαθμό, της θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων μαθητών, σύμφωνα με τις αρχές του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος, και την υποχρεωτική διδασκαλία και παρακολούθηση του μαθήματος από τους μαθητές οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.