Διαδικασία πλήρους αδιαφάνειας στην 7-η αντικαπνιστική σύμβαση πλαισίου του Π.Ο.Υ. στο Νέο Δελχί

Κάτω από συνθήκες εντεινόμενης αδιαφάνειας ολοκληρώθηκε χθες το Σάββατο στο Νέο Δελχί το 7-ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών για την «Σύμβαση Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνού» (FCTC) που καταπολεμά σε παγκόσμια κλίμακα το κάπνισμα από το 2006 όταν υπογράφηκε η σύμβαση πλαισίου από 113 μέλη του ΟΗΕ.

Το 7-ο συνέδριο της Σύμβασης Πλαισίου του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού στο οποίο συμμετέχει από φέτος και η χώρα μας διήρκεσε από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες το Σάββατο και διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κεκλεισμένων των θηρών με παρούσες τις δυνάμεις του Ινδικού στρατού και της αστυνομίας και με αποκλεισμό του κοινού και των διαδηλωτών.

Αποκλεισμένη ήταν η είσοδος σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, στην Ιντερπόλ και στους λοιπούς εκπροσώπους του νόμου αλλά και σε εκπροσώπους των καπνοκαλλιεργητών και τους άλλους πάσης φύσεως ενδιαφερομένων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι στερούνται της εκπροσώπησής τους σε ένα συνέδριο των οποίων εξαρτά τις τύχες έχοντας ως αποτέλεσμα στην διοίκησή του να χαρακτηρίζεται ως αντιδημοκρατική και από της πλευράς των αποκλεισμένων δημοσιογράφων ως υπονομευτική για την ελευθερία του Τύπου και της πληροφόρησης αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν πλήθη ανθρώπων ανά όλον τον κόσμο οι οποίες συντελούνται με δημόσια έξοδα.

Οι ανάλογες απορίες και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες της διεξαγωγής του συνεδρίου υπήρξαν ιδιαίτερα αισθητές τόσο προ-πέρυσι όσο και φέτος αφού μια ομάδα φοιτητών δεν δίστασε να απονείμει στον Π.Ο.Υ. το βραβείο για τον πιο αδιαφανή οργανισμό το οποίο στηρίζεται χαρακτηριστικά επάνω σε τέσσερα πόδια καθένα από τα οποία αποτελεί σύμβολο ξεχωριστής υποκριτικής ιδιότητας.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις έξω από τον συνεδριακό χώρο διαλύθηκαν από τον στρατό και από την αστυνομία με εξαίρεση κάποια της οποίας οι συμμετέχοντες επικαλέστηκαν ότι ο Π.Ο.Υ. δεν ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία εν όψει της κυκλοφορίας των εναλλακτικών προς το κάπνισμα προϊόντων (όπως προϊόντων μειωμένου κινδύνου), μία άποψη που την μοιράζονται με την μελέτη της Αμερικανικής φιλελεύθερης ιδεολογικής συμπαράταξης Reason Foundation σύμφωνα με την οποία η Σύμβαση Πλαισίου του Π.Ο.Υ. εργάστηκε μυστικά για την από-φραγή των νέων τεχνολογιών οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο από την κατανάλωση του καπνού εξασφαλίζοντας έτσι τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Συνεχίζοντας η ίδια μελέτη αναφέρει πως η Σύμβαση Πλαισίου του Π.Ο.Υ. αμφισβητεί την δυνατότητα της νέας τεχνολογίας να μειώσει το κάπνισμα ανησυχώντας για την την οποία αυτή παρέχει και ότι υποστήριξε μέτρα για τον ανάλογο περιορισμό της διακίνησης και της διάθεσής της στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.