Οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. παραλάμβαναν δηλώσεις εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 4-09-2015, οπότε και καταργήθηκε η θεσμοθετημένη πρακτική της εκχώρησης μισθωμάτων στην εφορία. Πρακτικά «η εκχώρηση μισθωμάτων» λειτουργούσε ως εξής: Στην περίπτωση κατά την οποία ιδιοκτήτης ακινήτου μίσθωνε το ακίνητό του σε κάποιον μισθωτή χωρίς να εισπράττει το αντίτιμο της μίσθωσης, δηλαδή το συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε τη δυνατότητα να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, προκειμένου να απαλλαγεί από το φόρο που αντιστοιχούσε στα μισθώματα αυτά.
Η λύση αυτή της εκχώρησης μισθωμάτων προσέκρουε σε διάφορα προσκόμματα στην πράξη, καθότι παρατηρούνταν περιπτώσεις, κατά τις οποίες ιδιοκτήτες εκχωρούσαν στην εφορία ακόμα και μισθώματα που δεν οφείλονταν (για λόγους εκδίκησης ή εκφοβισμού των μισθωτών τους), κινούμενοι κατά κατάχρηση του σχετικού δικαιώματός τους. Η εφορία, χωρίς να πραγματοποιήσει τον οιονδήποτε έλεγχο καταλόγιζε την κατά δήλωση του ιδιοκτήτη ανείσπρακτη οφειλή στον μισθωτή, ο οποίος βρισκόταν ξαφνικά καταχρεωμένος απέναντι σε ένα «αδηφάγο» Δημόσιο, που καραδοκούσε να προβεί ανά πάσα στιγμή σε αναγκαστική κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη- μισθωτή, σε άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας ακόμα και σε κίνηση ποινικής δίωξης για τις βεβαιωμένες οφειλές του μισθωτή στο αντίδικό του Δημόσιο.
Πλέον με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4346/2015 (ΦΕΚ Α΄152) προστέθηκε στο άρθρο 39 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167) νέα παράγραφος 4, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά και σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογούνται τελικώς στο έτος και κατά το ποσό, που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.
Εφόσον δηλαδή ο ιδιοκτήτης κινηθεί δικαστικά έναντι του μισθωτή διεκδικώντας τα ανείσπρακτα ενοίκιά του και προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φωτοαντίγραφο της αγωγής, που έχει καταθέσει κατά του μισθωτή του ή της διαταγής πληρωμής μισθωμάτων, που έχει κατορθώσει να εκδώσει κατ’ αυτού δεν θα φορολογηθεί για το ποσό, στο οποίο αντιστοιχούν τα ανείσπρακτα αυτά ενοίκια. Εφόσον όμως ο μισθωτής συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο της εκδοθείσας διαταγής πληρωμής ή της απόφασης επί της αγωγής που τυχόν ασκηθεί σε βάρος του και καταβάλλει στον ιδιοκτήτη έστω και μέρος των οφειλόμενων, ο ιδιοκτήτης θα φορολογηθεί μόνο για το ποσό που τελικά εισέπραξε κατά τη «χρήση», δηλαδή το οικονομικό έτος, που το εισέπραξε.
Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν στον ειδικό κωδικό 125-126 του Ε1, που αφορά τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται και στο έντυπο «Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας» Ε2 και θα μεταφέρονται στον ανωτέρω κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Προσοχή για τη μη φορολόγησή σας ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν σε ανείσπρακτα ενοίκιά σας, θα πρέπει να σπεύσετε να απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας, προκειμένου να καταθέσετε άμεσα αγωγή κατά του μισθωτή σας ή να εκδώσετε διαταγή πληρωμής εναντίον του και να προσκομίσετε φωτοαντίγραφο της αγωγής ή της διαταγής πληρωμής στην αρμόδια εφορία πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, ήτοι πριν την 30-06-2015, με την επιφύλαξη να δοθεί παράταση στην ανωτέρω προθεσμία σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του κου Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους δεν εμποδίζει πλέον την κίνηση των σχετικών δικαστικών διαδικασιών και συνεπώς δύνασθε πάντα με τη συνδρομή δικηγόρου (καθότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας καθιστά πλέον υποχρεωτική την παράσταση δικηγόρου) να κατοχυρώσετε τα σχετικά με την περιουσία σας δικαιώματα και συμφέροντά σας.
Το δικηγορικό μας γραφείο μπορεί να σας παρέχει σχετικές νομικές συμβουλές και να αναλάβει τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσής σας με το χαμηλότερο προβλεπόμενο από το νόμο κόστος.