Τσουνάμι πλειστηριασμών προβλέπεται για τους επόμενους μήνες. Πόσο προστατευμένοι είστε; Κινδυνεύει η πρώτη κατοικία; Τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε το σπίτι σας;

0
87

Ρεκόρ πλειστηριασμών αναμένεται να καταγραφεί το προσεχές διάστημα του έτους, όπως καταδεικνύει η ηλεκτρονική πλέον ανάρτησή τους στον διαδικτυακό χώρο.

Για το χρονικό διάστημα από τον τρέχοντα μήνα Ιούλιο 2016 και έως τέλος του έτους έχουν ήδη αναρτηθεί 20 , ενώ ο αριθμός τους προσεγγίζει τους 40 κατά το πρώτο δίμηνο του νέου έτους, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους δανειολήπτες των κόκκινων και μη ρυθμισμένων δανείων, που είναι και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το προηγούμενο διάστημα, από το 2008 μέχρι το τέλος του 2014 νομοθετικές ρυθμίσεις με ετήσια ως επί το πλείστον χρονική ισχύ καθόριζαν ένα γενικό πλαίσιο αναστολής των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας από τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ καταρχήν ελεύθερα στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν μόνο οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το έτος 2015, παράλληλα με την επιβολή των capital controls νομοθετήθηκε με διαδοχικές Κ.Υ.Α. βραχείας διάρκειας αναστολή πλειστηριασμών, η οποία τελικώς ήρθη, με αποτέλεσμα ήδη από τον Νοέμβριο του 2015 οι τράπεζες να χαίρουν απόλυτης ελευθερίας κίνησης στο σχετικό πεδίο.

Έτσι, μετά και την μερική αναστολή της αποχής των δικηγόρων που παρέτεινε για λίγο έμμεσα την προστασία των δανειοληπτών, χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν με την επικρεμάμενη απειλή της εκπλειστηρίασης ακόμα και της κύριας και μοναδικής τους κατοικίας, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση των δανείων τους με τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή δεν έχουν ενταχθεί στον τροποποιημένο Νόμο Κατσέλη, στον οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει διάρκεια ζωής έως τις 31-12-2018 και συνεπώς όσοι δανειολήπτες δεν έχουν καταθέσει δικόγραφα στα επί μέρους Ειρηνοδικεία μέχρι τότε, θα έχουν ως μόνη πλέον επιλογή τη ρύθμιση με τις τράπεζες, άλλως κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το ακίνητό τους και την όποια λοιπή περιουσία τους. Με την ενεργοποίηση μάλιστα των άρθρων 993 και 995 του νέου τροποποιημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών λαμβάνονται οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, ήτοι οι εμπορικές τιμές, που έχουν πλέον υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στην εκπλειστηρίαση ακινήτων σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές, πράγμα που προφανώς θα ζημιώνει ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα και της εφημερίδας Καθημερινή μόλις ένα 15% των δανειοληπτών εμφανίζεται συνεργάσιμο και προσέρχεται στις τράπεζες, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών του, ενώ το ποσοστό ανταπόκρισης είναι ακόμα πιο χαμηλό στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Σε περίπτωση, που λάβετε επιστολή από την τράπεζα, με την οποία καλείστε στα πλαίσια του «Κώδικα Δεοντολογίας» να προσκομίσετε στοιχεία της οικονομικής και περιουσιακής σας κατάστασης και να προβείτε σε ρύθμιση των οφειλών σας, μην αγνοήσετε την κλήση του τραπεζικού ιδρύματος και απευθυνθείτε άμεσα στο δικηγόρο σας, προκειμένου να συμπληρώσετε σωστά το έντυπο της τράπεζας, να δρομολογήσετε τον χαρακτηρισμό σας ως «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και να ενημερωθείτε για τις επιλογές δικαστικής ή εξώδικης ρύθμισης της οφειλής σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.