Την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συστήνουν οι ΗΠΑ

73

Στην δεύτερη σειρά προτεραιότητας κατέταξαν οι ΗΠΑ την Τουρκία με έκθεση την οποία σύνταξε η Αμερικανική επιτροπή για την διεθνή ανεξιθρησκεία για το 2017 η οποία συστήνει την διάνοιξη και επαναλειτουργία της Ιερής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέροντας στο ίδιο πλαίσιο την παρεκτροπή της από την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο για την τέλεση μουσουλμανικών τελετουργιών στον ιερό ναό από το περυσινό καλοκαίρι.

Ως μία από τις κατευθυντήριες συστάσεις προς την των ΗΠΑ από την επιτροπή για την ανεξιθρησκεία αναφέρονται οι «πιέσεις προς την Τουρκική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δημόσιες και κατ’ιδίαν δεσμεύσεις της ότι θα ξανανοίξει η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», και η «άδεια σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες να ανοίγουν και να λειτουργούν τις δικές τους Θεολογικές Σχολές» (Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης).

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην στην οποία υποβάλλεται η Μονή της Παναγίας μέχρι να ανοίξει ξανά τον Αύγουστο του 2018 και στην πρωτοφανή τέλεση μουσουλμανικών τελετουργιών στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας που λειτουργεί σαν μουσείο με προεδρικό διάταγμα από το 1935.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.