19.9 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 03/10/2023

  Το ηλικιακό όριο των 21 χρόνων για την αγορά καπνού θα προκαλέσει η Forest το νέο έτος στην Αγγλία

  Η Βρετανική ένωση καπνιστών Forest ανακοίνωσε ότι το νέο έτος πρόκειται να διεξάγει εκστρατεία κατά της οριοθέτησης των 21 ετών ως ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων. Η ανακοίνωση της Forest ότι πρόκειται να καταπολεμήσει μεταξύ των άλλων περιοριστικών μέτρων και την οριοθέτηση των 21 χρονών ως ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων για τον νέο χρόνο του 2023 στην έγινε σε Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την ανασκόπηση των κυριότερων σχετικών γεγονότων του 2022. Σε αυτό το μήνυμα ανασκόπησης του 2022 προς τους συνδρομητές και τα μέλη της η Forest ανέφερε ότι:

  «Γνωρίζουμε ότι η βιομηχανία ελέγχου του καπνού με επικεφαλής τη Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH) δεν θα ησυχάσει έως ότου η κυβέρνηση δεσμευτεί για ένα νέο Σχέδιο Ελέγχου του Καπνού. Ακόμα και τότε δεν θα πάρουν το πόδι τους από το πεντάλ γιατί αν και τα ποσοστά καπνίσματος είναι τα χαμηλότερα από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι ζηλωτές κατά του καπνίσματος δεν ικανοποιούνται ποτέ. Θέλουν να απαγορευτεί το κάπνισμα σε περισσότερους εξωτερικούς χώρους και κοινωνικές κατοικίες με ακόμη υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τα τσιγάρα και τον καπνό για στρίψιμο. Στην κορυφή της τρέχουσας λίστας προτεραιοτήτων τους, ωστόσο, είναι η της ηλικίας πώλησης από τα 18 στα 21 έτη και η θέσπιση εισφοράς από τις καπνοβιομηχανίες για να πληρώσουν για περισσότερες υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος και εκστρατείες διακοπής του καπνίσματος.»

  «Το νέο έτος η Forest θα ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία που θα προκαλέσει τις εκκλήσεις για αύξηση της ηλικίας πώλησης καπνού στα 21 με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα παιδαγωγήσει τους νεαρούς ενήλικες και θα οδηγήσει περισσότερους καπνιστές στη μαύρη αγορά. Το 2023 θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα μεταβαίνοντας σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα μειωμένου κινδύνου, καθώς και πρώην καπνιστές που έχουν ήδη αλλάξει και δεν θέλουν να σταματήσουν το άτμισμα. (Μακροπρόθεσμα η βιομηχανία δημόσιας υγείας θέλει τους πάντες μακριά από τη νικοτίνη, ακόμη και προϊόντα μειωμένου κινδύνου, ένα σημείο που οι υποστηρικτές του ατμίσματος συχνά παραβλέπουν.) Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πιέζουμε την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους όλων των προϊόντων νικοτίνης, ώστε οι ενήλικες να μπορούν να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή εάν θα καπνίσουν, θα ατμίσουν ή θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε προϊόν νικοτίνης.»

  «Ωστόσο, ενώ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα ενός ενήλικα να ατμίζει και να αγοράζει προϊόντα μειωμένου κινδύνου χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς στο προϊόν ή τη συνήθειά του, δεν θα εγκαταλείψουμε ΠΟΤΕ τους ενήλικες που απολαμβάνουν το κάπνισμα και δεν θέλουν να το κόψουν.»

  «Η συζήτηση για το κάπνισμα και το άτμισμα δεν αφορά μόνο την υγεία. Έχει να κάνει και με την επιλογή και την προσωπική ευθύνη και αν οι ενήλικες επιλέξουν να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους με την υγεία τους (καπνίζοντας, για παράδειγμα) αυτή η επιλογή ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση και τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.»

  «Στόχος μας το 2023 είναι να αμφισβητήσουμε τυχόν υπερβολικά και μεροληπτικά μέτρα που μπορεί να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος και να πείσουμε τους υπουργούς να εγκαταλείψουν έναν στόχο απαγόρευσης του καπνίσματος που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τιμωρητικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.»

  Όμως είναι αμφίβολο αν τα 21 έτη για να αρκέσουν για την αγορά τσιγάρων αντί για τα 18 αποτελεί επαρκώς περιοριστικό μέτρο ούτως ώστε να ασχοληθεί δικαιολογημένα με αυτό η Βρετανική ένωση καπνιστών Forest δεδομένου ότι εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ομοσπονδιακό επίπεδο ξεκινώντας από τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες κάθε πολιτείας και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου αποτελώντας κοινοτυπία και το ίδιο στερεότυπο με τα 18 χρόνια της ωρίμανσης και της ενηλικίωσης του υπεύθυνου πολίτη. Η Forest δίνει βαρύτητα στο διάστημα των τριών ετών μεταξύ της ηλικίας των 18 και των 21 ετών κατά την πάροδο της διάρκειας των οποίων οι ενήλικοι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν καπνικά είδη αντί για να ενδιαφερθεί με τον ίδιο τρόπο ακόμα και περισσότερο για τις προτάσεις και τις σχετικές απειλές που εγκυμονούν να αυξηθεί το ηλικιακό όριο κατά έναν χρόνο κάθε χρόνο χωρίς να μπορούν να καπνίζουν οι πολίτες που ωριμάζουν εφόρου ζωής μέχρι που να μην πωλούνται καπνικά είδη στην αγορά γιατί δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να τα αγοράζει. Αφού το μέτρο που υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Εργατικών στην πριν από μερικές εβδομάδες στις Δεκεμβρίου 2022 απειλεί τους καπνιστές και σε πολλές άλλες χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Αγγλία και η Ιρλανδία.

  Σχετικά με το αυξητικό όριο ηλικίας για την αγορά καπνού κατά την ετήσια άνοδό του ο πρόεδρος της Forest είχε δηλώσει: «Η απαγόρευση των νεότερων ενηλίκων να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους να καπνίζουν. Απλώς θα οδηγήσει την πώληση τσιγάρων στο υπέδαφος με τους καταναλωτές να αγοράζουν ανεξέλεγκτα τσιγάρα στη μαύρη αγορά, όπως και κάθε άλλο απαγορευμένο προϊόν. Παράλογες πολιτικές όπως αυτή συμβαίνουν όταν οι κυβερνήσεις θέτουν στόχους για να απαλλαγούν οι χώρες από το κάπνισμα. Η άρνηση στους ενήλικες του δικαιώματος να αγοράζουν τσιγάρα νόμιμα θα παιδέψει τις μελλοντικές γενιές και θα μπορούσε να κάνει τα τσιγάρα περισσότερο και όχι λιγότερο επιθυμητά.».

  Κώστας Κητής
  Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
  Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδυνές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα