20.3 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 25/05/2024

  Εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

  Από περικοπές συμβούλων υπουργών και άλλων προνομίων

  Σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πρόσληψη περιττών συμβούλων που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για ανάπτυξη πελατειακών δεσμών. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει μια τόσο σκληρή πολιτική λιτότητας, ήταν πρόκληση να συνεχίζεται το καθεστώς των δεκάδων συμβούλων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

  Η συνολική εξοικονόμηση υπολογίζεται περίπου στα 50 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης.

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενδεικτικά τα χρήματα θα προέλθουν από:

  ·        τη μείωση των ειδικών επιστημόνων, μετακλητών και αποσπασμένων από 1.173 σε 554. Η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες, κλπ) ανέρχεται σε 11,4 εκ. ευρώ. Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρχαν Yπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα την κατηγορία των υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει τον υπέρογκο αριθμό των 1.173 συνεργατών.

  ·        τη διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών που ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ.

  ·        τις διαφορές στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας / φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες, κ.ά.

  ·        την αποδέσμευση έως σήμερα 792 αστυνομικών από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκ. ευρώ.

  Διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια, τονίστηκε εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ανάμεσα στα άλλα, το ακόλουθο: «Ενώ το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα περιελάμβανε 45 υπουργεία και υφυπουργεία που απασχολούσαν 1.173 ειδικούς επιστήμονες, μετακλητούς και  αποσπασμένους, σήμερα έχουμε 37 υπουργεία, στα οποία δε θα απασχοληθούν πάνω από 554 τέτοιοι υπάλληλοι… Όλο αυτό το πλέγμα μας δίνει μια εξοικονόμηση 50 εκ. ευρώ».

  Οι ειδικοί επιστήμονες/σύμβουλοι είναι η ακριβότερη κατηγορία του συνόλου των μετακλητών υπαλλήλων. Όλοι αυτοί ανέρχονταν σε 726 άτομα, από 360 που όφειλαν να ήταν. Ως προς τους αποσπασμένους, αν και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, καθώς καλούνται να καλύψουν πρόσθετες θέσεις στα πολιτικά γραφεία, εγκαταλείποντας λοιπόν τις θέσεις των υπηρεσιών τους οι οποίες καλύπτονται από άλλο προσωπικό, επί της ουσίας θεωρούνται πρόσθετο βάρος.

  Ο κ. Μητσοτάκης σε γραπτή του ανακοίνωση τόνισε ότι  «οι μετακλητοί υπάλληλοι μειώνονται από 1.173 σε 554 και από αυτό θα προκύψει εξοικονόμηση 50 εκ ευρώ. Αυτό είναι απλώς αδύνατον – εκτός αν οι μετακλητοί που περικόπτονται έπαιρναν 80.775 ευρώ έκαστος».

  Η ανακοίνωση αυτή δε λαμβάνει υπόψη πολλές άλλες μεταβλητές, όπως λόγου χάρη τη διαφορά δαπανών που προκύπτει ανάμεσα στα 45 υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης και τα 37 της τωρινής. Επίσης, η ανακοίνωσή του παραβλέπει την τελευταία σειρά της πρότασης που αναφερόταν σε «όλο αυτό το πλέγμα…». Αυτό, έχει ως κορυφή της πυραμίδας  τους 45 πρώην υπουργούς και 37 νυν, και ως κορμό της ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων  –πλην των 1.173– υπηρεσιών και υλικών που συνδέονται με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και απορροφούν μέρος των δαπανών της τάξης των 50 εκ. ευρώ.

  Ο ακριβής προσδιορισμός του κόστους απαιτεί λοιπόν την ενσωμάτωση στον υπολογισμό του, όλων των παραγόντων που συνδέονται με την κορυφή της εν λόγω πυραμίδας, καθώς αποτελούν ουσιαστικά αναπόσπαστο τμήμα του. Ενδεικτικά δίνονται τα ακόλουθα στοιχεία που μπορούν να ερμηνεύσουν την εξοικονόμηση των 50 εκ. ευρώ.

  Αρχικά, η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες κλπ) ανάμεσα στους 1.173 και 554 ανέρχεται σε 11,4 εκ. ευρώ. Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρχαν υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα την κατηγορία των υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει τον υπέρογκο αριθμό των 1.173 στελεχών!

  Συμπληρωματικά σημειώνεται ότι η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (μόνο χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ.

  Ο κορμός όμως της προαναφερθείσας πυραμίδας εμπεριέχει και ένα άλλο σημαντικό σύνολο διαφορών σ’ ό,τι αφορά πολλές κατηγορίες δαπανών, που αναφέρονται ειδικότερα: Στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας / φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες κ.ά.

  Τέλος, σημειώνεται το ακόλουθο, που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, με εύλογες θετικές συνέπειες ως προς τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Αποδεσμεύθηκαν (καθαρό αποτέλεσμα ανάμεσα σε όσους απασχολούνται από τους νυν υπουργούς κλπ και σε όσους γύρισαν στις υπηρεσίες τους από θέσεις που κατείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση) έως σήμερα 792 αστυνομικοί από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκ. ευρώ.

  Πηγήleft.gr
  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα