24 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 27/05/2024

  Π. Λαφαζάνης: Ο μοναδικός ρεαλισμός είναι η ανατροπή

  «Ο μοναδικός ρεαλισμός στις κρίσιμες στιγμές που διανύει ο τόπος, είναι η ανατροπή» δηλώνει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά.

  • «Επειγόντως τολμηρές εναλλακτικές επιλογές, σε σύγκρουση με τη Γερμανική Ε.Ε. – Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. πνίγουν τη χώρα και στραγγαλίζουν την οικονομία.»

  • «Μοναδικός ρεαλισμός, στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, είναι η ανατροπή».

  • «Μας εκβιάζουν ωμά. Ξεχνάνε, όμως, ότι το μαχαίρι που χρησιμοποιούν, κόβει και από τις δύο πλευρές του».

  Ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνει ότι σήμερα είναι ακόμη πιο σαφές πως η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι τη σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό τόσο το καλύτερο, γιατί χρόνος δεν υπάρχει, η Ελλάδα βρίσκεται σε κάτι παραπάνω από οριακό σημείο και απαιτούνται, επειγόντως, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική και κατεστημένη ΕΕ.

  Ο Παν. Λαφαζάνης κάνει λόγο για ωμό εκβιασμό των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που πνίγουν κυριολεκτικά τη χώρα μας και σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας, εφαρμόζοντας την πιο παρατεταμένη και βασανιστική εκδοχή του βρώμικου σχεδίου που υλοποίησαν και στην Κύπρο, με το τελεσίγραφο της μιας εβδομάδας.

  «Οι πιστωτές συμπεριφέρονται ως αδίστακτοι ιμπεριαλιστές προς μια μακρινή αποικία τους και θέτουν το παραπλανητικό, εκβιαστικό και ταπεινωτικό δίλημμα για υποταγή, ή οικονομική ασφυξία. Ξεχνάνε, όμως, ότι το μαχαίρι που χρησιμοποιούν κόβει και από τις δύο πλευρές του», τονίζει χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφανιστεί με οικονομικό στραγγαλισμό καθώς έχει δυνατότητες πολλαπλών, βιώσιμων και ρεαλιστικών επιλογών, ενώ η στάση που ακολουθούν όσοι την εκβιάζουν είναι πολύ προβληματική και άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους.

  Χαρακτηρίζει ως «πολύ επώδυνη διαδικασία» τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους εταίρους, ενώ αυτή η λίστα, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να βρίσκεται σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ή να κινείται υπεράνω της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας.

  «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια και μόνη εντολή και επιλογή : να προχωρήσουμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά μας» τονίζει ο Παν. Λαφαζάνης και προειδοποιεί ότι εάν η Κυβέρνηση παγώσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, η χώρα όχι μόνο δεν θα βγει από τις συμπληγάδες, αλλά θα οδηγηθεί ολοταχώς στο γκρεμό.

  Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνει βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απορροφηθεί από το κράτος και από το σύστημα, ούτε να γίνει δεκανίκι και διαχειριστής του νεοφιλελεύθερου «κρατικοδίαιτου» καπιταλισμού, καθώς ψυχή του κόμματος είναι η κοινωνία και η ανάγκη προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας, με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

  Παράλληλα, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης όπου θα συμμετέχουν και το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, λέγοντας ότι θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα ήταν υποτελής της Γερμανίας και θα ακολουθούσε ακόμα πιο φρικτούς μνημονιακούς δρόμους.

  Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο σε στρατηγικούς τομείς και ιδιαίτερης σημασίας ακίνητα, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν, ενώ μιλά για εγχώρια συμφέροντα και ξένα κέντρα που έχουν «λυσσάξει» με τη ΔΕΗ και θέλουν να την τεμαχίσουν και να τη βάλουν στο χέρι. «Αλλά αυτό θα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την καρδιά της», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Παν. Λαφαζάνης.

  • Ακολουθεί ολόκληρη η του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά:

  1. Υπουργέ, τι επίγευση σας άφησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο όφειλε να γίνει και είναι θετικό ότι από την ελληνική πλευρά αναδείχτηκαν πρόσωπο με πρόσωπο ορισμένα από τα κρίσιμα προβλήματα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Από κει και πέρα, όμως, δεν νομίζω ότι η επίσημη Γερμανία αλλάζει στρατηγική. Το αντίθετο θα έλεγα. Σήμερα είναι για μένα πολύ πιο σαφές ότι η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη. Το σημερινό γερμανικό κατεστημένο, παρά τις εσωτερικές διαφορές του, είναι ότι πιο καταστρεπτικό για την Ελλάδα και συνολικότερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην πράξη τόσο το καλύτερο. Γιατί, χρόνος δεν υπάρχει. Μας έχει τελειώσει.

  1. Είστε περισσότερο ή λιγότερο ανήσυχος μετά το «λιώσιμο» των πάγων Ελλάδας- Γερμανίας;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Χρειάζεται να γίνουν πολλά από τη γερμανική πλευρά για να μιλήσουμε σοβαρά για «λιώσιμο» των πάγων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας των Μέρκελ και Σόιμπλε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ίσως σε κάτι παραπάνω από οριακό. Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη. Η γερμανική και κατεστημένη ΕΕ πνίγει κυριολεκτικά τη χώρα μας και σφίγγει βδομάδα τη βδομάδα τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας.

  1. Έχετε εικόνα της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα κομίσει η Ελλάδα τη Δευτέρα στους «Θεσμούς»; Πώς τις κρίνετε;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει τη «λίστα» προς τους «εταίρους». Είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία. Αυτό που μπορώ να πω αυτήν την ώρα είναι ότι η λίστα αυτή δεν πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας, ούτε να το βάζει στο «ψυγείο». Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας.

  1. Απ ό,τι φαίνεται πάντως. Η Κυβέρνηση «αποχαιρετά» – για την ώρα τουλάχιστον – το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και το συνολικό ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα δεν τα εγκαταλείπουμε. Ήδη με τα πρώτα νομοσχέδια, που έγιναν νόμοι στη Βουλή, κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Κανένας «θεσμός» , κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απορροφηθεί στο κράτος και από το σύστημα, δεν θα γίνει δεκανίκι και διαχειριστής του νεοφιλελεύθερου «κρατικοδίαιτου» ελληνικού καπιταλισμού. Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινωνία και η ανάγκη προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

  1. Σας φαίνεται θεμιτό το «πάγωμα» προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσει η χώρα τις συμπληγάδες της οικονομικής ασφυξίας;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η ανάγκη ρευστότητας είναι το πιο κρίσιμο και επείγον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς ρευστότητα δεν υπάρχει διέξοδος. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, κυρίως στο Βερολίνο, εκβιάζουν ωμά τη χώρα, έχοντας κόψει εδώ και αρκετό διάστημα τη ροή της χρηματοδότησης. Είναι ένα βρώμικο σχέδιο που εφάρμοσαν στην Κύπρο με τελεσίγραφο μιας εβδομάδας, ενώ στην Ελλάδα ακολουθούν μια πιο παρατεταμένη χρονικά αλλά πιο βασανιστική, ίσως, εκδοχή του. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά τους μοιάζει με αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους. Ξεχνάνε, όμως, ότι αυτό το μαχαίρι, που χρησιμοποιούν, κόβει και από τις δύο πλευρές του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί με οικονομικό στραγγαλισμό, ούτε θα πάθει ανακοπή από χρηματοδοτική ασφυξία. Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να απειλεί αλλά είναι βέβαιον ότι η χώρα μας έχει δυνατότητες πολλαπλών επιλογών, ενώ αυτοί που την εκβιάζουν ακολουθούν μόνο μία, πολύ προβληματική και άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους. Αν παγώσουμε τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, που δεν θα τις «παγώσουμε», όχι μόνο δεν θα βγούμε από τις συμπληγάδες αλλά είναι τότε που θα πάμε ολοταχώς στο γκρεμό.

  1. Θα σας ρωτήσω ευθέως διότι έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι στον Τύπο επ αυτού: «Ο Τσίπρας θέλει να κάνει στροφή στη …ρεαλ πολιτικ. Ο Λαφαζάνης μπορεί»;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η «ρεάλ πολιτίκ» για την κυβέρνηση μας είναι μία και μόνη: να μείνουμε προσηλωμένοι και να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας. Ο δρόμος που μας προτείνουν οι «θεσμοί» δεν διαθέτει τον παραμικρό ρεαλισμό, δοκιμάστηκε και απέτυχε οικτρά. Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες. Ο μοναδικός ρεαλισμός στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε είναι η ανατροπή.

  1. Τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας έχουν φουντώσει εσχάτως. Όπερ αποδίδεται στη δική σας απροθυμία να στηρίξετε «δύσκολα» μέτρα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχει ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Από κει και πέρα, ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν και το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θα ήταν τίποτα άλλο επί της ουσίας από μια κυβέρνηση υποτελής της Γερμανίας, που θα ακολουθούσε ακόμα πιο φρικτούς μνημονιακούς δρόμους. Το δίλημμα «δύσκολα» μέτρα από τον ΣΥΡΙΖΑ ή οικουμενική κυβέρνηση είναι απολύτως πλαστό! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή από το πρόγραμμα του, το οποίο μπορεί να ενώσει και να συνεγείρει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

  1. Το χαρτοφυλάκιό σας είναι βασικό «γρανάζι» Ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες ως φαίνεται ζητούν οι δανειστές και μελετά η Κυβέρνηση. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας και πολύ περισσότερο σε στρατηγικούς τομείς και ιδιαίτερης σημασίας ακίνητα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ξέρω πολύ καλά ότι εγχώρια συμφέροντα και ιδιαίτερα ξένα κέντρα έχουν «λυσσάξει» με τη ΔΕΗ και θέλουν να την τεμαχίσουν, να τη διαλύσουν και να τη βάλουν στο χέρι. Μια ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των εταιρειών του ομίλου της θα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την καρδιά της. Η χώρα μας αντίθετα χρειάζεται ανασυγκρότηση των δημόσιων στρατηγικών τομέων ως προϋπόθεση ανάσας και διεξόδου.

  1. Στο δίλημμα «Ρήξη, έξοδο από την ευρωζώνη και χρεοκοπία της χώρας ή έντιμος συμβιβασμός με την Ε.Ε», πώς απαντάτε;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Το δίλημμα που θέτουν οι πιστωτές στη χώρα μας είναι υποταγή ή οικονομική ασφυξία. Το δίλημμα αυτό, όμως, είναι παραπλανητικό, πλαστό, εκβιαστικό και ταπεινωτικό. Γι αυτό το απορρίπτουμε απολύτως. Η Ελλάδα, όπως σας ανέφερα, έχει πολλούς εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους να επιλέξει. Αυτοί οι δρόμοι κόντρα στα εγχώρια και ευρωπαϊκά κατεστημένα μπορεί να μοιάζουν δύσκολοι αλλά είναι οι μόνοι βιώσιμοι, ρεαλιστικοί και ελπιδοφόροι.

  Πηγήleft.gr
  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα