fbpx
17.4 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 29/02/2024

  Ψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός

  Με 155 «ναι» και 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015.

  Η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύθηκε με την ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Μάρκου.

  Έτσι, παρά το γεγονός ότι απουσίαζε, λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, τα «ναι» στον προϋπολογισμό μετρήθηκαν 155 κι όχι 154 όπως αναμενόταν.

  «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

  Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί 290 παρόντων βουλευτών, καθώς απουσίαζαν: ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

  «Μετά από πολλές δεκαετίες, η χώρα μας απέκτησε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι ιστορική στιγμή. Εύχομαι να συνεχιστεί, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ικανοποιημένος για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για όλα τα υπόλοιπα, την αγάπη μου».

  «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2015. «Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο» σημείωσε.

  «Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και η ευχή ήταν και του χρόνου σε όλους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

  Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το Eurogroup της Δευτέρας ανέφερε πως θα γίνει μία συζήτηση και το θέμα της παράτασης προφανώς είναι ένα από αυτά που θα συζητηθούν. Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL (πιστωτική γραμμή), ανέφερε ο υπουργός. Σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, σημείωσε: «Ότι πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή».

  Της ονομαστικής ψηφοφορίας, προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

  «Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

  Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα τους βουλευτές ότι μη ψήφιση Προϋπολογισμού σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

  Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου, δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

  Η χώρα περνά από 1ης Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι νέο δεν θα υπάρξει, αλλά μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης.

  Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Με συχνές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του, σημείωσε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Αν και τόνισε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτίμησε ότι σύντομα θα οδηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.

  Στην παρότρυνση προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να το σκεφτούν σοβαρά, καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ . Τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε πως δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε περισσότερη ανεργία.

  Η κυβέρνηση, αλλά και ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό, είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επιχειρώντας με επιμονή να αποδείξει ότι τα προγράμματα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ,  τόνισε ότι οι δανειστές και οι αγορές απέδειξαν ότι αδιαφορούν για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Το μόνο που τους φοβίζει είναι η ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

  Ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές, ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά άδικες απαιτήσεις, είναι η λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

  «Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε όχι μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά εξαιτίας των πολιτικών κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι ο λαός εγκλωβίστηκε σε συνθήκες μόνιμης φτώχειας.

  Πηγήin.gr
  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα