Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Μικρασιατών για το ετήσιο Μνημόσυνο Θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής

0
98

Νέα Φιλαδέλφεια 13 Σεπτεμβρίου 2015

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες».

Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας (Παναγίτσα) παρουσία της Δημοτικής αρχής, του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Συλλόγων, Σχολείων και Φορέων της πόλης, καθώς και πλήθους συμπολιτών μας.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου Μικρασιατών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας & Φιλαδέλφείας κ.κ Γαβριήλ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος κ. Αριστείδης Βασιλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην τραγική επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, στη δημιουργία της πόλης μας, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας από τους πρόσφυγες, καθώς επίσης αναφέρθηκε στα γεγονότα που έζησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στη Ελλάδα και τους παρομοίωσε με τους σημερινούς πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα μας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιάτων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Χρήστος Τριανταφύλλου είπε:

Πριν 93 χρόνια, όχι πολλά για να ξεχνάμε, αλλά ούτε και λίγα ώστε να ζουν και να θυμούνται εκείνοι που έζησαν το τότε, τον Σεπτέμβριο του 1922 γράφτηκε μια ακόμη μαύρη, μια από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Στις 14 Σεπτεμβρίου σφραγίστηκε οριστικά η πανάρχαιη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στα παράλια της Μικράς Ασίας ή μάλλον σφαγιάστηκε και λεηλατήθηκε, από τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Σμύρνη.

Ο Ελληνισμός έπαθε τη μεγαλύτερη μάλλον καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας του.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων είναι σήμερα οι απόγονοι, εκείνων των μαρτύρων, εκείνων των προσφύγων. Ανάμεσά τους κι εμείς.

Χιλιάδες είναι και οι απόγονοι των ηρωικών Ελλήνων στρατιωτών που άφησαν τα κόκαλά τους στη Μικρά Ασία.

Αιτία, οι ευρωπαίοι δήθεν σύμμαχοι που είχαν τα σχέδιά τους στην περιοχή και οι μεγαλομανείς έλληνες πολιτικοί που σαν να μην είχε προβλήματα να αντιμετωπίσει η τότε Ελλάδα ήθελαν να φτάσει ο ελληνικός στρατός στην Άγκυρα. Η τραγική αυτή εξέλιξη ταυτίστηκε με το ναυάγιο της «Μεγάλης Ιδέας», του ιδεογήματος αυτό των ελλήνων πολιτικών που από το 1840 αποτέλεσε τη «σημαία» την ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια τραγωδία παρακολουθούμε, δυστυχώς και σήμερα, που τα οικονομικά συμφέροντα για άλλη μια φορά, στην ίδια σχεδόν περιοχή δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων και χιλιάδες προσφύγων.

Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία πλούτισαν την Ελλάδα και την έκαναν μια σύγχρονη χώρα.

Όμως η ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας δεν ήταν εύκολη όταν ήλθαν στην Ελλάδα. Σύγχρονοι ιστορικοί αναφέρουν πως υποδέχονταν τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία σαν τουρκόσπορους και περίμεναν στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία από τη Σμύρνη, για να εντοπίσουν τις χήρες και να τις κάνουν πόρνες.

Ο μεγάλος Μάρκος Βαμβακάρης γράφει:

“Έμενε ο κόσμος στα βαγόνια των σιδηροδρόμων. Έμενε εκεί που είχε καμιά αποθήκη εγκαταλειμμένη. Τσαντήρια κάνανε. Καταστροφή, μεγάλη καταστροφή. Να μην ξαναδούν τα μάτια μας τέτοια πράγματα. Το τι τραβήξανε αυτοί οι άνθρωποι δεν λέγεται. Ατιμαστήκανε. Γίνανε χάλια, χάλια, χάλια. ‘Ασε που ήταν ατιμασμένοι από κει με τους Τούρκους που τους καταδιώκανε.

Και κατόπιν εδώ που ήρθανε τα ίδια. Προσπαθήσανε, κάνανε χίλια δυό να βρίσκουνε το ψωμί τους, μέχρι να βρουν ένα σπίτι να κάτσουνε. Αν ένας πατέρας είχε πέντε-έξη και κορίτσια, άλλα άρπαγε ο ένας από δω, άλλα ο άλλος από κει. Καταστροφή μάνα μου… Και οι ντόπιοι δεν τους έβλεπαν με καλό μάτι. Αλλά τους βρίζανε. Χίλια δυό. Φύγετε από δω ρε! Πηγαίνετε παρά πέρα. Δεν τους κοιτάζανε. Δεν είχαν την αγάπη να πουν για στάσου, συγγενείς μας είναι, Έλληνες πραγματικοί. Να τους αγκαλιάσουμε. Δεν έγινε αυτό το πράμα, εγώ δηλαδή τι είδα. Μπορεί αλλού. Ήθελαν να τους κλέψουνε οι κλεφταράδες που ήταν εδώ πέρα. Ν’ αρπάξουν ό,τι είχαν. Να τους κλέψουνε, να τους γελάσουνε. Απατεώνες.”

Σήμερα, 93 χρόνια μετά, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι απόγονοί τους δηλαδή, αποτελούν την κορωνίδα της οικονομίας, της κοινωνίας και της επιστήμης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Όμως και τώρα η μνήμη πρέπει να είναι παρούσα. Όχι σαν μίσος στους σφαγείς μας ή σε όσους δεν μας φέρθηκαν ως φυγάδες όπως έπρεπε, αλλά ως γνώση και σοφία, έτσι όπως τα λέει η μεγάλη μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου σε μια συνέντευξή της:

” Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι γείτονές μας δεν έφταιγαν σε τίποτα. Ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και κλαίγανε κι αυτοί για το κακό που μας βρήκε. Το ποιος φταίει θα το πω με ένα στίχο από το ποίημα ”Της Καταστροφής”:

“Δε νίκησαν την Ελλάδα οι Τούρκοι. Δεν μπορούσαν. Την Ελλάδα νίκησαν, αδόξως, διχασμός, Λεβαντίνοι κι Ευρώπη”.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων των: Δημάρχου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ”, του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”, του Συλλόγου Πελοποννησίων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας “Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ”, του ΠΠΙΕΔ, των Προσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, της Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “Ένωση Δημοτών”, της Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης Ν. Φιλαδέλφειας “Ζούμε Μαζί”, της Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης Ν. Φιλαδέλφειας “Μπροστά”, επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στεφάνι κατέθεσε η παρευρισκόμενη βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ καθώς επίσης και το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού Ν. Φιλαδέλφειας αντί στεφάνου κατέθεσαν το αντίστοιχο ποσό για το Κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας.

Τέλος ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ευχαριστεί θερμά τους:

 • Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Γαβριήλ για την παρουσία του, καθώς και τους Ιερείς που παρευρέθησαν.
 • Τους μαθητές, καθηγητές, δάσκαλους των σχολείων της πόλης μας που παρευρέθησαν με την σημαία των σχολείων τους.
 • Την Δημοτική αρχή για την βοήθεια της.
 • Την Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου για την παρουσία της.
 • Τους Προσκόπους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τη σημαντική βοήθεια τους.
 • Όλους τους Συλλόγους, Φορείς, Δημοτικές παρατάξεις που παρευρέθησαν στο ετήσιο μνημόσυνο θυμάτων Μικρασιατικής Καταστροφής.
 • Τον κ. Κώστα Τσακίρογλου για την ευγενική προσφορά του δίσκου.
 • Τους εργαζόμενους στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για την άψογη συνεργασία.
 • Τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού)
 • Τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους συνδημότες μας που παρευρέθησαν και τίμησαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
 • Τον κ. Γιώργο Τσιότρα για το φωτογραφικό υλικό.

 

 

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     Χρήστος Τριανταφύλλου                     Χρήστος Κοπελούσος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.