33.5 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 23/09/2023

  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  Ας σας πω ένα μυστικό. Στην πραγματικότητα οι εκλογές έχουν πάντα κριθεί τουλάχιστον ως προς τον νικητή νωρίτερα από την εκ περίοδο πλην ελαχίστων περιπτώσεων που οι καταστάσεις είναι πολύ οριακές. Στην περίπτωσή μας, επί δύο χρόνια η Ν.Δ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά και με σημαντική διαφορά επί πάνω από δύο χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός του Αλέξη Τσίπρα κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί  ποτέ με εν ενεργεία Πρωθυπουργό και η παράσταση νίκης είναι θηριωδώς υπέρ της Επιπλέον, υπάρχει κάτι το πολύ σημαντικό. Σταθερά αυτά τα χρόνια ένα 70%-75% των πολιτών δήλωναν μη ικανοποιημένοι με την πορεία της χώρας και την κυβερνητική πολιτική. Συμπέρασμα: Η πρωτιά στις Ευρωεκλογές έχει κριθεί πολύ πριν μπούμε στην προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί. Τελεία. Τι παίζεται; Η ακριβής διαφορά υπέρ του πρώτου και ασφαλώς ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων με την δύναμη που θα πάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

  Αυτά είναι αυτονόητα και τα γνωρίζουν τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου. Μπορεί να εμφανίζονται ότι αμφισβητούν όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις οι ίδιοι και πολύ καλά κάνουν. Θα έλεγα δε, ότι αφού αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται συλλήβδην, γιατί δεν δίνουν στην δημοσιότητα μια δική τους έρευνα να μας δείξουν την « αλήθεια» ; Η απάντηση είναι προφανής. Οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου δίνουν τα ίδια απογοητευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρήματα και ίσως και χειρότερα.

  Ας πάμε τώρα στις έρευνες που πραγματοποιούνται μέσα στην προεκλογική περίοδο. Εδώ έχουμε κατ΄αρχήν μια μοναδική στην ιστορία των μεταπολιτευτικών εκλογικών μαχών παραδοχή ήττας από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα. Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή είπε με στόμφο ότι ότι η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Μέσα σε λίγες ώρες έσπευσε να διορθώσει αυτό το σφάλμα και μετέτρεψε με θεσμική απρέπεια την ψήφο μας σε απάντηση σε δημοσκόπηση! Στην συνέχεια άρχισαν να λένε ότι μέχρι 5% δεν θα είναι ήττα και άλλα τέτοια γραφικά. Φανταστείτε τι μετρούν στις δικές τους μυστικές έρευνες. Εσχάτως ακούμε και διάφορα υποτιμητικά της ψήφου μας και της ιδέας της Ε.Ε περί πρώτου ημιχρόνου και άλλα ευφυολογήματα.

  Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν αυτές τις μέρες καθαρές διαφορές από 6.5% έως και 8.5%. Φαντάζομαι ότι αυτές οι διαφορές δεν συνιστούν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ! Πολύ περισσότερο που αν κάποιος διαβάσει τις διάφορες αναγωγές και πάρει τα ακραία ενδεχόμενα , η διαφορά φτάνει και το %. Από εκεί και πέρα εμφανίζουν μια μείωση της διαφοράς. Το θεωρώ ως ένα σημείο λογικό σ΄αυτή την φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται συνέχεια, δεν έχει καμία συγκροτημένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική, κανένα αφήγημα  και το μόνο που κάνουν είναι να επιτίθενται κατά του Μητσοτάκη παραποιώντας και την καλημέρα που λέει και να μοιράζουν  κανένα 500ευρο που στο ΑΤΜ γίνεται 300άρι. Μόνο που κι αυτά είναι ομολογία ήττας και δείχνουν εκνευρισμό.

  Αυτή η τακτική είναι κοντόφθαλμη, δείχνει υποτίμηση της νοημοσύνης μας και δείχνει να μην κατανοεί το « φαινόμενο ακορντεόν». Σ΄όλες τις εκλογικές μάχες ο δεύτερος τα δίνει όλα, σε κάποια φάση μειώνει κάπως την διαφορά, το ακορντεόν κλείνει και στην συνέχεια ξανανοίγει. Προφανώς η έστω μικρή μείωση της διαφοράς συσπειρώνει παραπέρα τον νικητή και σπρώχνει κι άλλες δυνάμεις προς τον νικητή, ο οποίος βέβαια δεν παρακολουθεί απλά τις διεργασίες αλλά αντεπιτίθεται. Έχω την εκτίμηση ότι αυτό θα συμβεί και τώρα. Όχι αυθαίρετα, αλλά από ευρήματα που βρίσκω στις έρευνες που κάνω και μελετώ ως υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL. Σ΄αυτές τις μέρες που υπάρχει μια μείωση , μικρή μείωση της διαφοράς, σε αλλεπάλληλες έρευνες της OPINION POLL σε βασικές πεχές και με πολύ μεγάλα δείγματα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και δεν « κουμπώνουν » με μικρές διαφορές. Στην Περιφέρεια Κρήτης και σε δείγμα 1000 πολιτών βρήκαμε διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή πρόθεση ψήφου κατά 3-4% .Επισημαίνω ….Στην Κρήτη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει θηριώδη ποσοστά. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε δείγμα 1,700 πολιτών η διαφορά έφτανε το 14%. Στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης η διαφορά υπέρ της Ν.Δ η διαφορά ήταν 16%-17% σε αλλεπάλληλες έρευνες.

  Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα. Ωστόσο, ας σταθούμε στην ουσία. Αυτά τα ποσοστά συγκρινόμενα σε πανελλαδικές μετρήσεις μας, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά στις Ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη, ότι το ακορντεόν θα ανοίξει. Θεωρώ δε, ότι η έκφραση μιας σαφούς εκτίμησης συνιστά υποχρέωση όλων όσων ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις και κάνουμε αναλύσεις με αφορμή ποσοστά, αριθμούς. Το να πει κάποιος ότι μπορεί η διαφορά μπορεί να είναι από 6% έως και 16%, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αγωνιώδους επιστημονικής διερεύνησης με διάφορες τεχνικές, αλλά δεν αποτελούν εκτίμηση μεγαλύτερης σαφήνειας. Ασφαλώς οι δημοσκόποι δεν είμαστε μάντεις να πούμε « αυτά θα είναι τα ποσοστά». Μπορούμε όμως και πρέπει να μην δίνουμε τεράστια πεδία που θα κινηθεί η διαδικασία .

  Στην ουσία ένα είναι το μείζον θέμα. Αναφέρομαι στην Αποχή. Όλες οι μετρήσεις την δίνουν σε 5%- 8% ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει στην καλύτερη περίπτωση το 70%.  Αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Το άλλο είναι τα λάθη, οι γκάφες που μπορεί να γίνουν από τους μονομάχους ή κάποιους από αυτούς και μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά.

  Ζαχαρίας Ζούπης
  Ζαχαρίας Ζούπης
  Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι σύμβουλος επικοινωνίας - πολιτικός αναλυτής και ασχολείται στον χώρο των πολιτικών, κοινωνικών ερευνών, Διευθύνων Σύμβουλος της Opinion Poll. Έχει εκδώσει δύο βιβλία για την πορεία της χώρας στην Μεταπολίτευση και την Κεντροαριστερά. Γεννημένος το 1961 είχε ενεργή κεντρική πολιτική δράση , ενώ δραστηριοποιείται ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας από το 1990 ,έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτικών Επιχειρήσεων .

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα