Αρχική ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ Το Δημοτικό Στέκι Νεολαίας Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας είναι κατάκτηση της...

Το Δημοτικό Στέκι Νεολαίας Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας είναι κατάκτηση της νεολαίας του Δήμου

Ώρα να ανοίξει!

Εδώ και δεκαετίες οι διοικήσεις στους περισσότερους Δήμους της χώρας αφήνουν τους νέους δίχως χώρους καθημερινής ψυχαγωγίας, συναναστροφής και ελεύθερης έκφρασης. Οι δεν διαθέτουν χώρους στους οποίους να μπορούν καθημερινά να συζητούν, να διαβάζουν, να ψυχαγωγούνται, να έρχονται σε ανθρώπινη επαφή με τους συνομηλίκους τους, να δημιουργούν, να αναπτύσσουν ελεύθερα συλλογικές δραστηριότητες. Οι διαθέσιμες δημοτικές αίθουσες είναι λιγοστές, διατίθενται δύσκολα και χρησιμοποιούνται κυρίως για δραστηριότητες που επιλέγει η εκάστοτε διοίκηση, ενώ σε ορισμένες από αυτές – εντελώς απαράδεκτα και προκλητικά – απαιτείται χρηματικό αντίτιμο για χρήση. Αυτό που λείπει από τους νέους είναι ένας δημοτικός χώρος, ο οποίος θα στεγάζει ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες των ίδιων και των συλλογικοτήτων τους που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Ο χαρακτήρας του Στεκιού Νεολαίας στη Νέα Φιλαδέλφεια – διεκδικούμε να είναι δημοτικός, δηλαδή ανοιχτός σε όλους τους νέους και τις συλλογικότητες νεολαίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, εκτός φυσικά από τις ρατσιστικές και φασιστικές.

Θέλουμε να δημιουργηθεί ένας χώρος προσβάσιμος σε όλους τους νέους, που θα αντανακλά αυθεντικά τις ανάγκες και τις διαθέσεις της νεολαίας και όχι έναν χώρο περίκλειστο για την πλειονότητα των νέων, μια απομονωμένη νησίδα στο όνομα μια κάποιας «εναλλακτικότητας».

Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων που θα στεγάζει το Στέκι θέλουμε να καθορίζεται από τους ίδιους τους νέους και τις συλλογικότητές τους, με τον Δήμο να έχει την ευθύνη για την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του Στεκιού. Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει δημοτικό χώρο αποκλειστικά για το Στέκι και να παρέχει υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό για την ομαλή λειτουργία του.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 για τη δημιουργία του Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας έχει ως στόχο να δραστηριοποιήσει τους ίδιους τους νέους ώστε να κινητοποιηθούν για το άνοιγμά του από τη Δημοτική Αρχή. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή καθώς και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν αποφασίσει επίσημα να ανοίξουν το Στέκι και είχαν βρει σχετικό χώρο για τη στέγασή του. Αυτό ήταν μια σημαντική νίκη για όλους τους νέους της πόλης. Δυστυχώς, όμως, το Δημοτικό Στέκι ακόμα δεν έχει ανοίξει.

Στις 25/2/2020 εκπρόσωπος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, κ. Βούρο, και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κ. Παπαϊωάννου, για να συζητηθούν οι εκκρεμότητες σχετικά με το άνοιγμα του Στεκιού Νεολαίας, που αφορούν την εύρεση διαθέσιμου δημοτικού χώρου, όπου θα στεγάζεται το Στέκι και οι δραστηριότητές του. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Διοίκησης η ύπαρξη μερικών χώρων που όμως δεν έχουν εξεταστεί πλήρως ως προς τη διαθεσιμότητά τους.

Ο Δήμαρχος και η Γενική Γραμματέας είχαν δεσμευθεί πως θα διερευνούσαν την καταλληλότητα αυτών των χώρων και θα επικοινωνούσαν με την Επιτροπή Διεκδίκησης του Στεκιού ώστε η τελευταία να ενημερωθεί σχετικά και εκπρόσωποί της να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους. Αυτό, όμως, ακόμα δεν έγινε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Εξαιτίας της πανδημίας και των λοκντάουν, η εκστρατεία διεκδίκησης του Στεκιού δεν κατάφερε να συνεχιστεί μετά τον Μάρτιο του 2020. Ύστερα από ένα χρόνο, συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την εκστρατεία κινητοποίησης των νέων της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας για να γίνει πραγματικότητα το Δημοτικό Στέκι Νεολαίας, που αποτελεί μια τυπικά κατοχυρωμένη κατάκτησή τους.

Τα μέσα της εκστρατείας θα είναι μια νέα, ακόμα μαζικότερη συλλογή υπογραφών, εκδηλώσεις και συνελεύσεις των ενδιαφερομένων νέων και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε καλούμε να αγωνιστείς για να ανοίξει το Δημοτικό Στέκι Νεολαίας και να αποκτήσουν οι τον χώρο που θα στεγάζει την ψυχαγωγία και τις συλλογικές τους δραστηριότητες!

Η Επιτροπή Διεκδίκησης του Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας καλεί στις 13/11/2021, στις 18:30, σε συνέλευση τους νέους της περιοχής για τα επόμενα βήματα της εκστρατείας. Επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο e-mail.

Επιτροπή Διεκδίκησης Δημοτικού Στεκιού Νεολαίας Ν.Φ. – Ν.Χ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version