23.1 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 30/05/2023

  Μήνυμα Δημοκρατίας Ομπάμα από την Αθήνα

  Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, τη χώρα που Γέννησε τη Δημοκρατία, το Κράτος, το μέρος που φημίζεται για τη φιλοξενία αλλά και το μέρος όπου άναψε για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα και έκτοτε παραμένει άσβεστη άνοιξε την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ .

  «Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην και στον λαό  της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Ηθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έμαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, εν μέρει διότι έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για όσα η Ελλάδα αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα., είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ το κοινό ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα ακούγοντας τον να μιλά για τα δώρα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν είναι άλλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την αλήθεια και την πίστη.

  Αναφερόμενος στην ιδέα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στους βράχους αυτής της πόλης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε:

  «Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα η Δημοκρατία, το Κράτος, η ισχύς του “κυβερνώ” που προέρχεται από τον δήμο, τον λαό, η έννοια ότι είμαστε πολίτες και όχι δούλοι. Οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες όπως και οι  πρώτες μορφές Δημοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες. Ο Περικλής είχε πει ότι το δικό μας Σύνταγμα δεν εμπνέει τους λίγους αλλά τους πολλούς».

  Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην Ολυμπιακή Φλόγα «που άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε, ο μεγάλος Διαφωτισμός έλαβε χώρα εδώ. Σε δύσκολους καιρούς αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Μας είπαν ότι αυτά είναι δυτικές ιδέες μας είπαν ότι κάποιοι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αν και «κάθε χώρα έχει τις δικές τις παραδόσεις και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι ένα κομμάτι μιας ζωής με αποφασιστικότητα είναι μαθήματα είναι εν συνόλω παγκόσμια και κάτι που καίει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

  Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για την απειλή του ISIS αναφέρθηκε εκ νέου στην έννοια της Δημοκρατίας «η οποία είναι ισχυρότερη από οργανισμούς ή οργανώσεις όπως ο ISIS».
  Εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως «οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τόση συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».
  Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε αιχμές και για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την ομαλή πολιτική μετάβαση.
  «Η Δημοκρατία εξαρτάται μετά τις εκλογές από μια ειρηνική μετάβαση στην εξουσία. Εχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά η αμερικανική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο». Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση. Από τη στιγμή που δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες για έναν ισχυρό διάλογο τότε το θα είναι όπως το ονειρευόμαστε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
  Μιλώντας για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης τόνισε ότι «ενισχύει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Χαρακτήρισε μάλιστα την ανισότητα ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα.
  Στη συνέχεια, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε ατελής αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις πολιτικές της κυβέρνησής του.
  «Ολοι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους αλλά κάναμε και παρεμβάσεις, περάσαμε τις μεγαλύτερες για την Wall Street για να την προστατεύσουμε από μια πιθανή μεγάλη κρίση. Η ανισότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μειώσαμε το χάσμα ανδρών και γυναικών, αποδείξαμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους», είπε.
  Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προσπάθεια της διοίκησής του να βοηθήσει τη χώρα μας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι είναι αναγκαία τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία.
  «Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Το πρώτο βήμα ήταν να μπουν τα θεμέλια για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία και τα επίπεδα του χρέους έγιναν μη βιώσιμα σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες και είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια της ς μου να βοηθήσει όλους τους Ελληνες. Ενα μέρος της επίσκεψης μου ήταν να καταδείξω τα σημαντικά που έγιναν.
  Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον, δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες γιατί αυτό μου έρχεται κατά νου. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας κι έτσι θα ανταπεξέλθετε σε αυτή την δύσκολη περίοδο», είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.
  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική λέξη «φιλότιμο». «Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο. «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη», είπε ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».
  Η ομάδα του Καφενείου
  Η ομάδα του Καφενείου
  Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

  ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Σχετικά άρθρα